Každá doba si pokládá jiné otázky. Karel IV. nás dnes přitahuje jako osoba z masa a krve, říká Lenka Bobková

23. prosinec 2016

Jméno Karla IV. se skloňovalo v průběhu celého letošního roku, kdy jsme slavili 700 let od jeho narození. Historička Lenka Bobková má ale z přemíry oslav trochu smíšené pocity – akcí bylo možná až příliš a někdy by méně znamenalo více. Právě Karel IV. a každodennost v jeho době byli tématem dopoledního rozhovoru.

V dobách Karla IV. byl rozhodující církevní rok, který určoval život středověkého člověka. Proto i Vánoce byly chápány jinak než v dnešní době – v první řadě jako církevní svátek. Až po velké neboli hrubé mši 25. prosince mezi jednou a druhou hodinou po poledni se teprve začalo hodovat, popisuje profesorka Bobková.

V historických pramenech je ale hostina často popisována jako ceremoniální záležitost - dozvíme se tedy pořadí chodů, ale ne konkrétní jídla. Zprávy máme například k hostině Karla IV. ve Francii v roce 1378: „Najdeme tam spoustu věcí: ryby upravené na pět, šest způsobů, drůbež, hovězí maso, skopové maso a zřejmě spoustu pochoutek, které jsou shrnuty pod označení omáčky a zákusky,“ říká Lenka Bobková.

Maso bylo podle ní stěžejní potravinou dvora, ale jedly se samozřejmě i další věci – obilí, kaše, luštěniny, chleba, housky, a také se dost pilo, ať už víno různé kvality, nebo v českém prostředí pivo. Hostiny mohly trvat i čtyři nebo pět hodin a jejich součástí bývala třeba také divadelní představení, která měla osazenstvo rozptýlit.

I když se Karlem IV. a Lucemburky profesorka Bobková zabývá řadu let, stále má dojem, že je co nalézat. Základní při práci historika je stále to, položit si otázky. „Každá doba a každý historik si klade otázky trochu jinak, protože svým způsobem si odpovídá na problémy, které ho trápí v době, ve kterých žije. Takže dnes nás Karel IV. nejvíc přitahuje jako člověk, jako osoba z masa a krve, tak, abychom si našli odpovědi na své problémy.“

Lenka Bobková

Jmenuje se Univerzita Karlova opravdu po Karlu IV.? Jaká byla z jejího pohledu rekonstrukce korunovace Karla IV.? A kde byla u Karla IV. hranice mezi vírou a politikou? Poslechněte si celý rozhovor s historičkou Lenkou Bobkovou. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio