Každá velká akce má své problémy. Věřím, že začátek olympiády nic nezkomplikuje, říká Martin Doktor

Blíží se začátek olympijských her v Riu a olympijští byli i dnešní hosté Patricie Strouhalové. Ve studiu seděl marketingový ředitel Českého olympijského výboru Marek Tesař a z Ria mluvil někdejší vrcholový kanoista, nyní šéf české výpravy a sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

I když je v Riu právě teď zima, panuje tam slunečné počasí s 33 °C a pláže jsou plné. Média rozebírala problémy, které by mohly zkomplikovat zahájení her, Martin Doktor je ale optimista: „Každá takhle velká akce s sebou nese počáteční problémy. Víme, že tady v Brazílii se všechno dělá tak trochu na poslední chvíli, takže to s tím malinko souvisí, ale když bude takhle krásně, tak to lidé budou brát víc v pohodě. Brazilci jsou příjemní lidé, kteří udrží atmosféru, i když nějaké problémy budou.“

S přípravou olympiády začíná Český olympijský výbor dlouho dopředu. Martin Doktor říká, že v současné době už řeší první záležitosti k olympijským hrám v Tokiu. Doktor může také srovnávat pozici sportovce a organizátora. Kdo to má těžší? „Jako sportovec jsem si říkal, jak je to těžké, co všechno musím dělat, ale teď vidím, že sportovec je ten, který se nemusí o nic starat a všichni se starají o něj. Ale tak je to správné,“ porovnává Martin Doktor.

Na Lipně, v Pardubicích, Ostravě a Plzni vrcholí přípravy olympijského parku. Kromě přenosového vozu Radiožurnálu R-stream čeká na návštěvníky množství atrakcí. Marek Tesař zve na setkání s olympioniky 16. srpna. Potkáte tu i Evu Samkovou, Vavřince Hradilka nebo třeba Karla Poborského.

„Filozofie toho parku je taková, že kromě toho, že budeme fandit našim olympionikům a budeme sledovat přímé přenosy, tak chceme prezentovat olympijské i neolympijské sporty. Celkem se jich tam představí skoro 50, děti si je budou moct vyzkoušet nebo si zahrát nějaké turnaje,“ říká Marek Tesař. Ten odhaduje, že park Rio Lipno navštíví denně kolem 10 tisíc osob.

Marek Tesař

A jaký mají odhad, co se týká počtu medailí, které by česká výprava mohla z Ria přivézt? Martin Doktor tipuje, že by to mohlo být 7 až 12 medailí, Marek Tesař by byl raději, kdyby to bylo těch 12.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , jpr
Spustit audio