Každý, kdo je odpovědný, chce růst a jít dál, říká režisérka Olga Sommerová

12. březen 2017

Sto dokumentů a několik desítek cen má na svém kontě Olga Sommerová, režisérka GENu Viktora Preisse. Nesetkala se s ním coby dokumentaristka poprvé. V čem jí to práci usnadnilo? A kdo je její elita národa?

Viktor Preiss je herec, který je obdivovaný, milovaný. Mluví ale i o své přebujelé odpovědnosti. „Odpovědnost je něco, co žene člověka, aby šel dál. Obdivuju jeho mnohotvárnost, jeho umění,“ říká režisérka.

Elita národa podle režisérky Sommerové jsou lidé, kteří nesou pochodeň, kteří jsou vynikající ve svých profesích, ale i ve svém osobním životě. Lidé, kteří obětují sami sebe, jsou posedlí svou profesí nebo svým úkolem a dosáhnou vysokých met a velkých výsledků. Jejich vlastností by podle ní také měla být pokora, aby mohli být pro společnost vzorem.


Blbá nálada nás opravdu nebude inspirovat. Musíme něco udělat, aby se společnost zase nedostala do nálady a situace jako za normalizace, kdy lidé utíkali do soukromí, na své chalupy a chaty, do svého konzumu.režisérka Olga Sommerová

„Přeji mu to co bych přála sobě. Hlavně dobrou náladu. Aby v životě měl hodně radostí ať radosti nezávisí na tom, co se děje kolem. Bez radosti to vůbec nemá smysl,“ doplňuje.

„Aby bylo, na co se těšit“, zaznělo v GENu Victora Preisse. „Těšení znamená naděje, něco bez čeho člověk nemůže žít, zrovna tak jako bez lásky." „Když se podívám na dnešní společnost, vidím blbou náladu a beznaděj, to není dobře. Člověk se musí snažit alespoň něčím přispět, aby to bylo lepší,“ uzavírá Olga Sommerová.

autor: pst
Spustit audio