Kdy vstoupím do politiky? Tak mezi 80 až 100 lety, říká majitel biotechnologického parku v Ostravě

25. říjen 2014

Dokáže nám regenerativní medicína prodloužit věk? Na takové otázky odpovídal v Hostu Radiožurnálu miliardář a majitel biotechnologického parku 4Medical Innovations v Ostravě Michal Zahradníček. V roce 1989 odjel na studijní stipendium do Německa, skutečný kapitalismus ale poznal ve Velké Británii. „Nejde jenom o to mít se dobře, znamená to také jiný pracovní a mentální výkon,“ říká.

V Česku podle něj existuje vysoká kvalita klinické a regenerativní medicíny. „Nechtěli jsme, aby tato schopnost, kterou lze uplatnit v léčbě pacientů, zůstala nevyužita,“ nastiňuje vznik biotechnologického parku, který má mimo jiné umožnit lékařům, aby své nápady mohli realizovat. „Vývoj léčiva v Evropě trvá kvůli regulacím 15 let, což je nesmyslně dlouhá lhůta,“ podotýká.


4Medical Innovations je centrum regenerativní medicíny zaměřené na co nejefektivnější využití výsledků základního a aplikovaného výzkumu v klinické praxi. Specifickými obory centra jsou buněčná manipulace, biotechnologie, biofarmacie a diagnostika pro lidské buňky a genetiku.

A jaké jsou hmatatelné výsledky 4Medical Innovations? „Ve třetí fázi klinické studie máme produkt na léčbu poranění kloubních chrupavek,“ říká, ale také dodává, že kromě aplikovaného výzkumu v oblasti léčby pohybového aparátu pracují i na dalších léčivých přípravcích. „Záleží na legislativě, jak rychle se boudou moci používat,“ vysvětluje.

Čtěte také

A jak dlouho může žít člověk? To je podle něj spíše filozofická otázka. „Cílem regenerativní medicíny je, aby se zvyšovala kvalita života, aby člověk v 80, 90 a 100 letech dokázal žít produktivní život,“ vysvětluje s tím, že čtyři části života se prodlužují shodně, nejenom stáří. „Délka života se natahuje a civilizace si na to zvykne,“ dodává.

Jakým způsobem léčit civilizační choroby? Co přináší regenerativní medicína? A co považuje Michal Zahradníček v byznysu za úspěch? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio