Kdyby nedošlo k atentátu na Heydricha, český národ by zmizel, míní Jiří Padevět

29. březen 2014

Osmi-set-stránková publikace měla mít původně na sto listů kapesního formátu. „Ukázalo se, že z vybraných míst vedou stopy na další místa, kde se udály příběhy neméně zajímavé, kde se projevila lidská statečnost nebo naopak nestatečnost,“ vysvětluje spisovatel, knihkupec a nakladatel Jiří Padevět, který je autorem knihy Průvodce protektorátní Prahou. Nejenom o ní mluvil s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Válečnou historii má Jiří Padevět zprostředkovanou z literatury a dobových pramenů, ale také od příbuzných – jeho strýc zahynul během druhé světové války v koncentračním táboře Mauthausenu, práce na knize tak měla i osobní rovinu.

„Překvapila mne obrovská míra hrdinství mnoha lidí, kteří dnes nejsou připomínaní, ale také velká míra kolaborace, ať už z důvodů finančních či ideových,“ nastiňuje své dojmy z práce na knize Jiří Padevět, který nesouhlasí s dnešní populární vlnou názorů, že Češi kolaborovali nejvíce. „Ve společnosti je stejné procento grázlů a statečných lidí za každého období,“ dodává.

Atentát na Heydricha podle něj patří k jednomu z největších odbojových činů druhé světové války v Evropě. „Zlikvidovali třetího nejmocnějšího muže třetí říše. Kdyby Heydrich žil, tak by se postaral o to, aby český národ úplně zmizel,“ míní.

Čtěte také

V Průvodci protektorátní Prahou čtenář nalezne informace o tom, co se dělo v odboji, v nacistické a české státní správě, ale také to, co se odehrávalo v kultuře, do kdy hrála divadla nebo co se promítalo v biografech. „Druhý odboj byl často spojený s kulturou,“ vysvětluje Jiří Padevět.

Co si myslí autor knihy Průvodce protektorátní Prahou o poválečném vysídlení Němců z Československa? Která místa v Praze patří k nejdůležitějším z pohledu historie? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio