Kdybych napsal Vyprávěj v USA, asi bych si do konce života jen užíval, myslí si Rudolf Merkner

30. leden 2015

Tipnete si, co mají společného seriály Vyprávěj, Mazalové nebo Všechny moje lásky? Pod všemi se podepsal scenárista Rudolf Merkner. Psaní scénářů je podle něj sice kreativní, ale ne až tak svobodná práce.

„Scénář musím konzultovat s objednavateli. Ti totiž mají svou představu, a tak musíte vědět, co chtějí a co ne,“ přibližuje některé stránky své práce Rudolf Merkner, který ve vysílání Hosta Radiožurnálu představil Všechny moje lásky, rodinný komediální seriál. „Má příjemnou atmosféru, abyste se mohli zasmát,“ dodává.

Rudolf Merkner je také autorem vánoční pohádky Princezna a písař, kterou sledovalo v televizi něco přes dva milióny lidí. „To je dnes hodně vysoké číslo. Měli jsme z toho radost,“ uznává.

Vánoční pohádka je podle něj skutečně svébytná disciplína – oživující a zajímavá. Scenárista díky ní dostává možnost napsat dlouhoběžící uzavřený příběh. Současně však dodává, že šlo skutečně o výzvu. „Na příběhu jsem pracoval téměř dva roky,“ přibližuje.

Každá jeho práce je navíc omezená financemi. „Vždycky musím vymyslet něco, co se dá realizovat v daném rozpočtu. A financí je čím dál méně,“ připomíná. Právě ve financování vidí největší rozdíl mezi Českem a třeba Spojenými státy. „Kdybych napsal Vyprávěj v Americe, asi bych si do konce života mohl jen užívat,“ soudí.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio