Kdybychom byli ve vesmíru sami, bylo by to plýtvání místem, říká úspěšná česká astrofyzička

21. červenec 2017

Pevné látky, kapaliny, plyn - a plazma. Plazma, tedy čtvrté skupenství, nás prý obklopuje doslova všude. „Plazma je vlastně plyn, který svítí. Podívejte se třeba na oheň nebo úsporné žárovky,” říká vědkyně Kateřina Falk v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Když jí bylo 11 let, dozvěděla se od svého učitele fyziky, že „holky jsou na fyziku hloupé”. Dnes je z ní úspěšná astrofyzička, která se specializuje na fyziku plazmatu.

Doktorát získala na univerzitě v Oxfordu, poté působila v řadě výzkumů v USA, mimo jiné také v Los Alamos, kde se kdysi zrodila atomová bomba.

V současnosti se v Dolních Břežanech zabývá takzvanou „laboratorní astrofyzikou”. „Spočívá v tom, že to, co bychom jinak pozorovali dalekohledem, si vytváříme v laboratoři,” vysvětluje Kateřina Falk.

„Vytváříme stejné podmínky jako ve vesmíru, jen ve velmi malém měřítku. Umíme tak nasimulovat i malou supernovu nebo nitro Jupiteru,” dodává.


Jsme ve vesmíru sami? Kdybychom byli, bylo by to plýtvání místem.KATEŘINA FALK

Ženy ve vědě to nemají jednoduché

Jako vědkyně - navíc vědkyně, která společně s manželem vychovává tříletou dceru - téměř dnes a denně naráží na mnoho předsudků. „A netýká se to jen mužů, podobně se chovají i ženy,” upozorňuje Kateřina Falk.

„Ženy ve vědě často naráží na to, že nezapadají do představy šíleného vědce v bílém plášti s Einsteinovým účesem,” říká.

Na celý rozhovor se kdykoliv podívejte kliknutím na video přímo v tomto článku.

autor: als
Spustit audio