Když mě režisér nadchne, jsem nejhodnější herec na světě, říká Ondřej Sokol

28. duben 2017

Filmový a divadelní režisér, herec, komik, moderátor, příležitostný tanečník, překladatel. Všechny tyto profese zvládá Ondřej Sokol, který se chystá na umělecké ředitelování Činoherního klubu. V kinech ho můžeme vidět například v nové filmové trilogii Jana Hřebejka Zahradnictví. Čím je jeho role specifická?

„Zahrát dobře roli se dá dvaceti různými způsoby, ale režisér je od toho rozhodnout, který je ten pravý. Tohle byla šťastná spolupráce,“ přibližuje natáčení s režisérem Janem Hřebejkem.

V trilogii Zahradnictví vystupuje ve všech třech dílech, trochu tajemně ale dodává, že tam hraje jedinou postavou, která nestárne. A jak složité je pro režiséra, když ho režíruje někdo jiný? „U této obrovské práce byl Honza Hřebejk v mimořádné formě, nadchnul mě, v tu chvíli jsem nejhodnější herec na světě,“ říká.

Mechanismus hry je zábavná věc

Do Činoherního klubu chodil od malička a pořád je pro něj místem opravdu výjimečným. I z toho důvodu funkci uměleckého ředitele chápe jako poslání. „Vždy jsem chtěl dělat divadlo, ale to, co jsem cítil tam, hraničilo s šílenství. A je to tam pořád,“ popisuje.

V Činoherním klubu inscenuje svého oblíbeného autora Martina McDonagha. Jeho poslední hra Kati vypráví o katech, kteří zůstanou bez práce poté, co byl v Anglii zrušen trest smrti. Právě u této hry se kromě režie chopil i překladu.

Martin McDonagh: Kati (rež. Ondřej Sokol)

„Nechávám v sobě žít angličtinu, začne to vydávat české ekvivalenty,“ popisuje s tím, že ve chvíli kdy překládá, tak je vlastně i režisér. „Mechanismus hry je velmi zábavná věc,“ dodává.

K dalším jeho oblíbeným profesím patří moderování. „Pro mne jsou to malé stand-upy,“ vysvětluje, ale zároveň přiznává, že v životě nezažil větší strach než před premiérou stand-upu. Prvních 20 představení sám sebe proklínal, ale slíbil, že je udělá. „Stand-upy miluji,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: lvb
Spustit audio