Když se nehraje o peníze, tak to není ono, říká jeden z nejlepších českých hráčů pokeru Vojtěch Růžička

Liberecký rodák a dnes nejvýraznější osoba českého pokeru Vojtěch Růžička si v listopadu v Las Vegas zahraje v nejslavnějším pokerovém turnaji o 8 milionů dolarů. Je teprve druhým Čechem, který se sem probojoval.

„Svým způsobem to je vrchol, protože je to největší turnaj za celý rok, nejprestižnější, nejsledovanější, a to i v nepokerovém světě. Má na týden vyhrazenou americkou národní sportovní televizi. Některé turnaje jsou ještě za víc peněz a možná je teď začnu hrát díky tomuto úspěchu,“ říká Vojtěch Růžička.

Myslí si, že když se poker nehraje o peníze, tak to není ono, a také že peníze jsou měřítkem úspěchu v této hře. On sám odešel z Matematicko-fyzikální fakulty a dal se na dráhu profesionálního hráče. „Dokázal jsem tehdy odhadnout, že se tím uživím. Neviděl jsem žádnou pointu v tom, dodělat si školu, protože jsem neviděl žádné dobré uplatnění přes titul.“

Člověk, který by chtěl profesionálně hrát poker, by měl mít podle Růžičky alespoň nějaké matematické nadání, být soutěživý a zároveň i dokázat zachovat klid a nenechat se vykolejit ani úspěchy, ani neúspěchy. Takový člověk by také neměl propadat panice, jednat příliš emočně a měl by všechno řešit rozumově.

Poker je podle něho dovednostní hra s prvky náhody. „Pracuje s neúplnými informacemi, takže rozhodnutí, které člověk provádí, by měly být dlouhodobě správně. Neovlivním ale, jak dopadne ta náhoda, která karta přijde,“ vysvětluje Vojtěch Růžička.

Vojtěch Růžička

A jak se bude připravovat na listopadový turnaj? „Budu detailně analyzovat hru soupeřů. Věřím na to, že hra má být co nejpřesnější. Sleduji tep soupeře na krku během hry. Když je vysoký, tak to může značit extrémně silnou i slabou kombinaci, ale mám alespoň nějakou informaci. Nejdůležitější je technická stránka - jak se hra zahrála, kdo kde sázel a podobně.“

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pkr , jpr
Spustit audio