Komedie je loterie, teprve s divákem zjistíte, jak na tom jste, říká Viktor Preiss

11. prosinec 2017

Nevíte, o čem hra je, v jakém je jazyce ani kde se nacházíte. Takové herecké „hrůzostrašné“ sny dodnes provázejí herce Viktora Preisse. Možná i kvůli nim ho myšlenka na návrat do divadla neláká, a jak přiznává, stres z hraní u něj stále doznívá. Ale přesto – zážitků a vzpomínek ke kulatým narozeninám nabízí dostatek.

Co Viktorovi Preissovi způsobuje na hraní největší stres? Třeba například odpovědnost z toho, aby obstál v míře, na kterou byl divák zvyklý. Neméně důležitá je i práce s textem.

„Snažil jsem se být dobrý. Ale co tomu předcházelo? Člověk byl půl druhé hodiny před představením v šatně, kde se trápil s textem,“ přiznává s tím, že i ti největší herci, které v životě potkal, se potýkali se strachem.

Čtěte také

A jak se zkouší role, když herec neslyší smích? „Komedie je loterie, vyhozené papírky s číslem, které máte chytit, a teprve s divákem zjistíte, jak na tom jste,“ vysvětluje.

Právě humor v životě řadí na to nejpřednější místo, a specifický druh humoru je mu vlastní. Zažil ale také i to, kdy se z humoru stalo pokleslé umění, kvůli kterému po patnácti letech odešel z Městských divadel pražských.


Viktor Preiss nastoupil v roce 1969 do Městských divadel pražských, kde působil do roku 1983. V tom samém roce dostal angažmá v Divadle na Vinohradech. Své zkušenosti v 90. letech předával studentům DAMU. V roce 2016 převzal na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2016 cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře.

Vděčný je především za rozhlas, do kterého celý život rád chodí. Nyní má například nazkoušenou hru Fata Morgana, která bude mít koncem března premiéru – děj je situován na parník, který vyplouvá do New Yorku – píše se 7. prosince 1941, byl bombardován Pearl Harbor.

„Jde o určité podobenství, příběh čtyř lidí, kteří jsou v latentním nebezpečí. Každý se chce přizpůsobit. Jeden mění svou identitu, vydává se za mrtvého. Je to právě to, z čeho by člověk mohl mít strach, kdyby se ocitl v podobných situacích,“ přibližuje.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.