Komplikace po operaci? 4 až 5 % je statisticky běžné číslo, říká plastický chirurg

18. leden 2015

Asi jste už slyšeli, že americká herečka Angelina Jolie si nechala odstranit svá prsa kvůli riziku nádorového onemocnění. Co odpoví primář oddělení plastické chirurgie z Ústavu estetické medicíny v Emauzích Dušan Záruba ženě, která přijde s podobnou žádostí? „Pokud se prokáže vysoká rizikovost nádorového onemocnění prsu, tak se dnes takové operací provádí,“ říká v Hostu Radiožurnálu.

V případě žádosti o odstranění nejdříve dochází k vyšetření na mamologii a zjišťuje se, zda někdo z příbuzných má nádorové onemocnění. „Dá se to geneticky vyšetřit,“ podotýká.

S každým pacientem je podle něj potřeba probrat, co mu vadí a co ho k operaci vede. „Pokud se psychicky trápí a operaci lze provést, tak je zbytečné něco vymlouvat,“ nastiňuje s tím, že plastická a estetická chirurgie je z velké míry psychochirurgie.

Čtěte také

Jednou z nejčastějších estetických operací jsou víčka. „Civilizační zátěž na oči nás vede k tomu, že nás víčka vzhledově a funkčně obtěžují,“ vysvětluje. A například u operací, které řeší problematiku stárnutí, se setkává s požadavky, které přicházejí příliš brzy. „Vždy říkám – počkejte, až čas dozraje a operace bude mít dlouhodobý efekt,“ podotýká.


Plastická operace nosu může být z hlediska výsledku riziková, hojení tkáně může tvar nosu po zákroku změnit

I plastická operace je zákrok jako každý jiný. „Pokud předpokládáme, že se operace provádí technicky správně, tak to neznamená, že nemohou nastat nějaké problémy. 4 až 5 % komplikací, které mohou po operaci nastat, je statisticky běžné číslo,“ podotýká.

Provádí se zvětšení nosu? Která plastická operace je nejvíce riziková? A jaké jsou nejčastější mýty plastické chirurgie? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio