Kristian Kodet

30. leden 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl malíř Kristian Kodet. Před několika dny byli odsouzeni padělatelé jeho obrazů. Zajímalo nás, co si myslí o nich i o výši rozsudku. Hovořili jsme o jeho studiích v Bruselu a o výstavě, kterou v červenci chystá v Klementinu. Ve čtvrtek 31. ledna bude hostem režisér, scénárista a producent Petr Vachler.

Nejčastěji jsou u nás falzifikována díla Emila Filly, Josefa Čapka a Jana Zrzavého. V minulých dnech soud odsoudil Jana Trojana a dva další muže za padělání obrazů Kristiana Kodeta a právě Jana Zrzavého. O trestu odnětí svobody na 3 roky nepodmíněně pro Trojana (zbylí dva odsouzení dostali podmíněné tresty) si Kristian Kodet myslí, že nestačí.
"Padělatelé nejsou umělci - degradují dílo, které falzifikují," tvrdí malíř.
Nejvíce ho zaráží, že galeristé, kteří za tyto padělané obrazy zaplatili velké částky, nebyli schopni rozeznat padělky od originálů.

V novinách ho zaujal článek o Medě Mládkové, která usilovala o získání Werichovy vily, aby z ní mohla udělat Werichovo muzeum, a neuspěla. Podle Kodetových slov je to škoda - myslí si, že paní Mládková je schopná manažerka s velmi dobrým vkusem a nezbytnými prostředky. Obecně je překvapen, že v České republice přibývá stále více mecenášů - i těch zahraničních.

V červenci bude mít u příležitosti svých 60. narozenin výstavu v Klementinu. Kromě obrazů, které ještě musí namalovat, zde budou vystaveny i ty, které jsou již ve vlastnictví soukromých majitelů nebo galerií.

Záznam celého rozhovoru s Kristianem Kodetem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: lep
Spustit audio