Krylovy písně sedí i na dnešní dobu, míní Vašek Bláha a Roman Procházka z kapely Divokej Bill

1. březen 2014

Koncert k uctění památky Karla Kryla, který pořádá Radiožurnál, se pomalu blíží. Vystoupí na něm i kapela Divokej Bill, která z repertoáru známého písničkáře zahraje třeba Karavanu mraků nebo skladbu Lásko. „Bude to trochu rychlejší, uděláme z toho bigbít, “ říká Vašek Bláha a Roman Procházka dodává: „Píseň Lásko propojíme s jednou naší stejnojmennou písničkou.“ Oba dva byli hosty moderátorky Patricie Strouhalové.

Vzpomínkový koncert, který proběhne osmého dubna v pražské Lucerně, má pomoci objevit Karla Kryla mladší generaci posluchačů. „Krylovy písničky jsou nadčasové,“ míní Vašek Bláha, podle kterého se nemůže stát, že by dnes lidi neoslovily.

„Lidé někdy říkají, že dříve bylo dobře, a neuvědomují si přitom, že to tak není. Pokud si poslechnou Krylovy písničky, tak v nich stále platí poučení, “ říká Roman Procházka.

Během šestnácti let fungování se podařilo kapele proniknout do podvědomí fanoušků. „Jsme strašně rádi, že se nám to podařilo. Někdy vzpomínáme na party, které s námi hrály, když jsme začínali – některé z nich už nefungují nebo se rozpadly,“ vysvětluje Vašek Bláha.

Čtěte také

Ve svých začátcích skupina hrála s nadšením v každé hospodě. A podobný život – spolu s představami, kam kráčet dál – si kapela nadále užívá. „Jsme stále tou samou partou, hudebně nechceme být jiní. Zahrajeme si jak na pódiu, tak u ohníčku, když si děláme buřty,“ nastiňuje Roman Procházka.

A jak se mění publikum kapely? Na koncerty Divokýho Billa dnes chodí děti rodičů, kteří kapelu poslouchali před patnácti lety. „Je to pelmel, chodí na nás všichni – mladí i starší. Je to skvělé a jsme za to nejšťastnější,“ usmívají se oba muzikanti.

Jak se kapela Divokej Bill připravuje na vzpomínkový koncert na Karla Kryla? Jak probíhá letošní turné kapely? A jak muzikanti vzpomínají na své začátky? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio