Kulinářská puberta je u konce! Češi berou jídlo vážně, míní zakladatel Pražského kulinářského institutu

30. říjen 2014

Víte, jak se smaží brambůrek? „Výroba trvá šest minut, ale mezitím jako by proletěl raketoplánem. Vjede do poslední mašiny a začne plavat kraula v oleji,“ vysvětluje zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, který mimo jiné ukazuje, jak se co dělá, aby spotřebitel věděl, co kupuje. Více nastínil v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

„V letech 1924 až 1929 jsme byli na gastronomické mapě Evropy, tehdy tady bylo neuvěřitelné množství lahůdek. Gastronomie zažívala skutečnou konjunkturu, ale pak začala hubená léta, elita utekla,“ nastiňuje, ale také ubezpečuje, že co se týče gastronomie, tak pomalu opět šplháme na vrchol.


Pražský kulinářský institut – tým špičkových kuchařů, šéfkuchařů, sommeliérů, barmanů, pekařů, cukrářů, uzenářů a dalších odborníků, kteří vyhlásili válku zažitým představám o tom, jak má jídlo vypadat.

Podle něj se lidé začali jídlem více zaobírat a brát ho vážně. „Zastavili jsem se v kulinářské pubertě, víme, že ne všechno ve slevách je levné, že v běžných řetězcích existují také poctivé věci, že dokážeme vyrobit perfektní věci,“ říká s tím, že ještě před pár lety Češi jídlem pohrdali.

Gastronomie je podle něj spočitatelná věda, ve které neexistují experimenty a vše má svůj řád. „Co potřebujete více než cibuli, kořenovou zeleninu, bylinky, máslo a víno? Pak vzniknou neuvěřitelné věci,“ míní.

Po roce 1989 se vařilo spíše vášnivě než doopravdy, míní Roman Vaněk

A stejně tak je důležité, aby na jídelních lístcích nechyběla klasika. „Musím ji umět a ovládat, abych mohl vymýšlet gastronomické -ismy, vše vychází z klasiky,“ upozorňuje.

Jak by měly vypadat jídelní lístky? A proč Češi v posledních letech tolik propadli vaření? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.