Kupujeme kvalitní mouku? Obilí je jako víno. Musí uzrát, říká mlynář Zdeněk Veselý
Zdeněk Veselý obnovil rodinnou tradici a na Karlštejnsku mele mouku. S východem slunce však už nevstává. Má totiž elektřinu. A tak mu budík zvoní mezi šestou a sedmou hodinou.
V minulosti elektřinu nahrazoval potok, o kterém Zdeněk Veselý mluví jako o elektrické nudli. „Dřív vstávali tak, jak bylo mletí a voda,“ přibližuje. Jeho mlýn měl až do roku 1942 kolo o průměru pět metrů. K němu se přiváděla voda z nádrže.
Čtěte také
„A když došla, byla bída,“ popisuje mlynář Zdeněk Veselý. Během suchých období se proto mlynáři museli věnovat jiným činnostem. Rozdíl v práci mlynáře v historii a dnes je vidět také na používané technologii, kdy kameny postupně nahradily mlecí stolice.
Jako správný mlynář má i Zdeněk Veselý svého vodníka. Jeden je vyřezaný ze dřeva a místní mu říkají Měchurka. „Ale ve vodní nádrži je určitě živý, protože když jdu ráno čistit česlo, vídávám stopy,“ popisuje s úsměvem.
Proč máme prosívat mouku?
Mouka se podle Zdeňka Veselého prokysličí a zaktivují se v ní kvasinky. Proto je pak objemnější.
Jaká mouka má v sobě nejvíc zdraví prospěšných látek? Proč se prosadily bílé mouky na úkor tmavých a celozrnných? Ptala se moderátorka Patricie Strouhalová ve vysílání Radiožurnálu.
Související
-
Víte, jak vybrat kvalitní chléb? Nekupujte ten měkký, radí...
Napadlo vás někdy, odkud se vzal slovanský zvyk vítat hosty chlebem a solí? Odmítnout chléb, to pro naše předky znamenalo skutečnou urážku. „Chléb je výsledkem prác...
-
Co má pečení chleba společného s hudbou? Podle nejlepšího helsinského pekaře víc, než si myslíte
Najít v cizím městě dobrou pekárnu, to vyžaduje informace od místních. Pokud se ale vydáte do Helsinek, nemusíte už pátrat. Reportér Jakub Lucký ji našel za vás.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.