Laboratorní myška Žofka, Sportmaniak, vaření… Co všechno nabízejí dětem Kroužky? Odpovídá Marie Růžičková

10. září 2016

Není nuda jako nuda, a strávit u tabletu nebo u televize celý víkend? To je pro dítě degenerace, upozorňuje ředitelka obecně prospěšné společnosti Kroužky Marie Růžičková. I když každé dítě by se nakonec mělo umět zabavit samo, tak vítanou branou do života jsou právě kroužky. Právě ty mohou děti v předškolním věku připravit třeba pro budoucí technické profese.

Za 17 let, co společnost Kroužky založila, se některé aktivity změnily, něco ale zůstává stejné – děti pořád rády sportují, věnují se kreativním věcem jako je keramika a výtvarná výchova, pronikají nové sporty. „To, co utichlo, jsou cizí jazyky, Němčině se děti nevěnují tak masově jako dříve,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovu.

K letošním novinkám patří kroužek Sportmaniak, kde si děti během školního roku mohou vyzkoušet 15 sportů – judo, badminton, florbal, házenou, basketbal. „Na konci školního roku to s lektorem vyhodnotíme, rodiče budeme informovat, na co má dítě největší talent,“ upozorňuje.

Kromě sportovních kroužků jsou u dětí také velmi oblíbené vědecké pokusy, které je ještě v předškolním roku mohou připravit na technické profese – hravou a zajímavou formou se seznamují s fyzikou nebo přírodovědou. „Provází je laboratorní myška Žofka, děti pracují se skutečným laboratorním náčiním, s mikroskopy,“ dodává.


Kroužky fungují přímo v mateřských a základních školách po celé České republice, ale také Bratislavě. Zdarma na kroužky mohou chodit sociálně znevýhodněné děti.

Další vyhledávanou činností je vaření – v zájmu o kroužky se totiž odráží to, co se děje ve společnosti, a když před několika lety začaly být oblíbené různé kuchařské pořady, tak vzrostl zájem o kroužek Vaření.

Každé dítě si ale může vyzkoušet řadu různých kroužků a vybrat si, co ho baví nejvíce. K tomu mu pomáhají zkušení lektoři, kteří se odlišují od klasických pedagogů ve školách. „Snaží se vést kroužky hravou formou, aby to byl relax, nikoli další povinnost,“ vyzdvihuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio