Láká vás opalování? Nezapomeňte použít ochranné krémy, radí dermatolog Petr Arenberger

5. říjen 2014

Podzimní sluneční paprsky nám nijak neublíží. „Je dobré využít antidepresivní účinek světla,“ přikyvuje Petr Arenberger, který vede Dermatovenerologickou kliniku FN Královské Vinohrady. Nezapomeňte však na ochranu před ultrafialovými paprsky.

„Je dobré použít krémy s filtry nebo se chránit oblečením,“ připouští Petr Arenberger. Opatrní byste měli být i v soláriu.

UV záření totiž zatěžuje kůži a novější solária jsou bezpečnější jen díky tomu, že jsou slabší. „Máme samoopalovací krémy nebo nástřiky,“ připomíná lékař možnou náhradu solárií.

Čtěte také


Lupy nejsou projevem lupénky. „Kůže se olupuje. Pokud je proces rychlejší, může se olupovat ve viditelných ploškách, což jsou lupy,“ popisuje Petr Arenberger. Každodenní mytí vlasů ničemu neublíží. „Odstraňujeme tak maz a snižujeme počet kvasinek,“ přibližuje.

Kůže je podle Petra Arenbergera zrcadlem vnitřních chorob. „Někdy skutečně můžeme podle ní usuzovat na to, že se v těle něco děje,“ zamýšlí se s tím, že už více než 200 tisíc lidí v Česku trpí lupénkou. Ta je sice zčásti dědičná, ale naši předci jí ani nemuseli onemocnět. Konečným spouštěčem může být třeba i stres.

„Uvolňují se zánětlivé mediátory, které vyvolávají kožní reakci. Poškozují nejen kůži, ale i klouby nebo vnitřní orgány,“ popisuje průběh nemoci Petr Arenberger. A jak se lupénka léčí? I na to se ptala moderátorka Patricie Strouhalová mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio