Lenka Bradáčová: Ve srovnání s 90. léty jsme na tom lépe. Ale organizovaný zločin je sofistikovanější

23. květen 2016

Pokud začnete rozplétat určitou kauzu, tak se z ní můžete dostat dál a dál, nakonec bychom si mohli říci, že všechno má svou souvislost. To jsou slova vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, když v Hostu Radiožurnálu přijde řeč na to, jak spletité jsou vztahy v malé zemi, jako je Česko. Jak je to s utajováním informací? A jakou velkou roli hrají novináři?

„Hledáme pořád nějaké cesty, jak co utajit, zvýšit ochranu té či oné profese, přitom zapomínáme na základ,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou s tím, že když se někdo dozví informace v souvislosti se svým povoláním, tak by je neměl šířit neoprávněným osobám.

Policejní postupy jsou přesně dané, a s tím souvisí i monitorování policistů. Mají ale být přístupné veřejnosti? „Domnívám se, že je potřeba předřazovat ochranu soukromí, než právo veřejnosti znát informace,“ podotýká.

Velmi si také váží práce investigativních novinářů – řada novinářů se dozvídá informace, které mohou policii i státním zástupcům pomoci. Na druhé straně z pohledu novináře je podle ní potřeba vážit veškeré zájmy a odpovědnost, které vůči veřejnosti mají.

Zločin se proměňuje

A lze srovnávat 90. léta s tím, co máme dnes? „Jsme na tom lépe,“ ubezpečuje s tím, že právě 90. léta byla ovlivněná politickými a ekonomickými změnami, a každá taková změna s sebou přináší obrovskou dynamiku v rámci vztahů – ekonomika tehdy předstihla právní prostor a byla místy zcela neregulovaná.

Čtěte také

„Organizovaný zločin, který má velký talent pro to, aby vytipoval slabá místa veřejného prostoru, tak ta nemocná místa napadl, a dneska se ukazuje, že jich bylo hodně,“ vysvětluje. Připomíná ale také, že zločin se proměňuje – mění se jeho kvalita, struktury, prostředky, které se snaží získat.


Mnoha lidem se nedobře žije s tím, co si na sebe pamatují

Například přerozdělování veřejných prostředků formou různých subvencí, dotací, veřejných zakázek je velkým prostorem pro organizovaný zločin, která má podporu vlivných a velmi vzdělaných daňových poradců. „Činnost organizovaného zločinu je sofistikovanější,“ dodává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio