Lenka Klicperová

17. říjen 2011

Pondělní host Radiožurnálu otevřel nepříjemná až choulostivá témata – ženskou obřízku a problematiku dětských vojáků. Hostem totiž byla dokumentaristka a fotografka Lenka Klicperová, s níž si povídala moderátorka Lucie Výborná.

Poprvé přicestovala do Afriky jako členka novinářského doprovodu ministra. „Nejprve jsme jeli do Angoly, poté procestovali Namibii, Tanzánii a dojeli až do Nigérie,“ vzpomíná Lenka Klicperová v úvodu rozhovoru. „Když jsem vystoupila v Angole z letadla, měla jsem pocit, že se do Afriky budu vracet častěji,“ říká s úsměvem.

Její cesty do Afriky však nejsou jen bezvýznamnými výlety. Lenka Klicperová často zaznamenává nelehké osudy tamních obyvatel, při své poslední cestě to byly ženy, které jsou v Keni podrobovány obřízce. „Být ženou v Africe není nic lehkého. Je to smutný úděl. Žena je rodičkou dětí a často má menší cenu než domácí zvířata,“ popisuje.

Lenka Klicperová často fotografuje lidi v obtížných životních situacích. Jak sama přiznává, neumí fotit krásná panoramata a romantické záběry s pohodovou atmosférou. „Podobnou práci neodsuzuji, ale neumím ji. Budu fotit dobře jen v případě, že zpracovávám téma, které mě zajímá,“ domnívá se.

Lenka Klicperová navazuje přátelské vazby s Afričany i pomocí smíchu

Jak navazuje přátelské vztahy s Afričany? Jakým způsobem pojala dokumentární film o ženské obřízce, na kterém spolupracovala s Olgou Šilhovou? A jak to, že se její psychiky nedotýkají často nepochopitelné osudy znásilňovaných afrických žen? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Lenkou Klicperovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio