Leopold König: Doba za Lance Armstronga byla divoká. Dnes je cyklistika jedním z nejčistších sportů

22. srpen 2015

Ročně najede zhruba 30 tisíc kilometrů ročně, má za sebou čtyři velké etapové závody v profesionálním pelotonu a tři z nich dokončil v elitní desítce. Cyklista Leopold König má podle odborníků velkou šanci jednou vyhrát i slavnou Tour de France.

„Když to říkají odborníci na cyklistiku, něco na tom asi bude,“ soudí Leopold König, který tvrdí, že nic jiného než naplnění očekávání mu nezbývá, přestože předpoklady odhady odborníků i fanoušků můžou být poměrně svazující.

V britském týmu Sky si prý připadal jako doma už asi po dvou měsících. „Adaptace na kolektiv mi přišla rychlá,“ potvrzuje. A přestože jde o velký tým, atmosféra v něm prý panuje přímo rodinná. Složitější to bylo ve výkonnostní a tréninkové části. „Změnil jsem trenéra. Poznávání se s koučem je dlouhodobější záležitost,“ vysvětluje.

Ani v etapových závodech nehraje jedinou roli fyzička, jak ostatně Leopolod König připomíná v rozhovoru s Vojtěchem Bidrmanem. Během náročných etapových závodů je totiž třeba si udržet mentální svěžest. „Po etapě člověk dorazí v sedm osm hodin do hotelu, jde na masáž, večeři, zatelefonuje domů a jde spát. Druhý den zas znovu,“ přibližuje závodní režim.

Čtěte také


Doba, ve které vítězil Lance Armstrong, byla divoká
„Kdybychom vzali tehdejších top 10, pravděpodobně všichni by byli pozitivní. Lance by nejspíš vyhrál i bez dopingu. Byl ale dost manipulátor, hodně lhal a mnoha lidem ublížil. Bohužel mu nic jiného nezbývalo, věděl, že takové to prostředí je,“ soudí Leopold König.

Důležitý je proto spánek a stravování. Leopold König si pochvaluje hlavně bezlepkovou dietu: „Přišla mi vhodná, co se týká sportovních výkonů a regenerace. Člověk se nají a necítí těžkost v žaludku.“

Kromě lepku se snažil omezit kravské mléko. „Stravování je alfa a omega. Pokud člověk dělá něco špatně, vždycky se to projeví,“ tvrdí.

Leopold König na Champs-Élysées

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio