Lesní roh nechám doma, říká Martina Bárta. Jazzová zpěvačka reprezentuje Česko na Eurovizi

24. duben 2017

Pokud jste náhodou jméno Martina Bárta ještě neslyšeli, už za pár dní se to změní. Právě tahle skvělá jazzová zpěvačka bude v květnu reprezentovat Česko na Eurovision Song Contest s písní My Turn. „Naší nevýhodou je, že jsme na Eurovizi teprve pošesté, přesto nás už lidé pomalu začínají vnímat. Denně dostávám zprávy z celého světa,” říká Martina Bártů v rozhovoru s Lucií Výbornou.

S hudbou začala už ve třech letech. Dodnes vzpomíná, jak ona, její sestra Kristina (dnes mimochodem také profesionální hudebnice) a jejich otec každý večer hráli a užívali si své malé rodinné jam session.

Dnes tyhle rané hudební začátky sklízejí své ovoce. Z Martiny Bárty je skvělá zpěvačka a mimo jiné i hráčka na lesní roh. „Navrhovala jsem, že bych si v písni, se kterou budu na Eurovizi reprezentovat, něco na lesní roh zahrála, ale Eurovize má bohužel velice přísná pravidla. Žádná píseň například nesmí přesáhnout tři minuty, na žádné hraní na roh tak nezbyl čas,” usmívá se.

A další pravidla? Nejen zpěvák, ale i všichni vokalisti musí zpívat živě, na pódiu nesmí být víc než šest osob a zpěváka nesmí doprovázet živá kapela. „To mě opravdu mrzí, zpívat s živou kapelu by mě velice bavilo a naplňovalo,” přiznává zpěvačka.


Když jsem zjistila, jak skvělí zpěváci jsou mezi soutěžícími, spadla mi brada.MARTINA BÁRTA

Ovšem tato pravidla neplatila vždycky. Ve starších ročnících Eurovize se pravidelně objevoval i živý orchestr, který dokázal mnohá vystoupení pozdvihnout na ještě vyšší úroveň. „Zrovna včera jsem se dívala na vystoupení Karla Gotta z roku 1968. S živým orchestrem to bylo nádherné!”

Ani ona nechce udělat České republice ostudu a do přípravy na prestižní evropskou soutěž dává skutečně všechno. „Už od konce února, kdy mě vybrali, do přípravu jdu naplno a věnuju jí veškerý svůj čas. Konkurence je obrovská. Když jsem se seznámila s dalšími letošními soutěžícími, spadla mi brada, jsou mezi nimi opravdu výborní zpěváci. Eurovize má zkrátka úroveň.”

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu.

autor: als
Spustit audio