Létají 20 metrů nad zemí rychlostí 400 km za hodinu. Petr Kopfstein se probojoval mezi elitu Red Bull Air Race

7. září 2016

Prestižní letecký závod Red Bull Air Race je často srovnáván s podnikem formule 1, pouze s tím rozdílem, že piloti nelétají všichni najednou, rivalita je ale velmi podobná. Své o tom ví akrobatický pilot Petr Kopfstein, který se probojoval mezi akrobatickou elitu – letos dostal pozvánku do hlavní soutěže Red Bull Air Race. „Cesta byla velmi trnitá,“ přiznává.

Létáním byl od začátku posedlý, ničemu jinému se tak intenzivně nevěnoval a Air Race byl pro něj vrcholem, v jednu chvíli až nedosažitelným. O to více si toho dnes váží. „Chtěl jsem dělat v životě to, co mě nejvíce baví, aby se létání stalo mým zaměstnáním,“ popisuje v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem po lince z Karlových Varů.

Závodů Red Bull Air Race je celkem osm za sezonu, nyní začíná příprava na přesun do Spojených států. A protože je režim a program náročný, tak musí v mezidobí závodů trénovat přetížení a na simulátoru tráví desítky hodin.

Do přípravy zahrnul také přistávání na vodní hladině, z toho důvodu se začal potápět, a jak sám říká, objevil novou dimenzi. Simuluje například pád letadla do vody, a při závodech, kdy se léta nad vodou, musí mít každý pilot v kabině vzduch zhruba na tři minuty.

A jak vlastně vypadají závody Red Bull Air Race? Létají mezi nafukovacími kuželi rychlostmi, které se blíží 400 km v hodině, přetížení jsou extrémní, piloti se přitom pohybují v zóně mezi 15 a 25 metry. „Cílem je proletět ve střední hladině, tedy někde kolem 20 metrů,“ vysvětluje.

Kromě Air Race obdivuje i akrobatické létání, obě dvě disciplíny jsou ale náročné, což znamená věnovat se přípravě celou sezonu. Akrobacii přitom srovnává ke krasobruslení, Air Race je zase extrémně náročný v tom, co předchází letu – připravit letadlo, technologicky zvládnout průlet trati.

„Disciplíny jsou neporovnatelné, byť vycházejí ze stejného základu. Air Race piloti musí projít téměř bez výjimky akrobatickým výcvikem, “ srovnává a s tím, že skupina závodníků se rekrutuje z těch nejlepších akrobatů na světě.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.