Lidé s Alzheimerovou chorobou a jejich pečovatelé se ocitají v šedé zóně, říká Michal Horáček, umělecký garant benefičního koncertu Nezapomenutelný večer

18. prosinec 2016

Český rozhlas už v úterý 20. prosince podpoří Českou alzheimerovskou společnost koncertem s názvem Nezapomenutelný večer. Ten má upozornit na problematiku života s demencí. Uměleckým garantem i moderátorem jeho již 3. ročníku je textař Michal Horáček.

„Lidé s alzheimerem, ale zejména pečovatelé o ně, se ocitají v takové šedé zóně. Když nemocný skutečně onemocní, tak vyžaduje péči 24 hodině denně, 7 dní v týdnu. Přitom je potřeba ho zbavit svéprávnosti, aby bylo možné používat jeho peníze, a to je nutné, protože pečující se musí většinou vzdát svého povolání. Je s tím spousta problémů a Česká alzheimerovská společnost pomáhá s tím, aby lidé vůbec věděli, co mají dělat,“ říká Horáček.

I Michal Horáček má rodinnou zkušenost s Alzheimerovou chorobou:

Česká alzheimerovská společnost pomáhá i s péčí o nemocné a aby ji ale mohla poskytovat, potřebuje další prostředky, kromě těch státních, které nestačí. Koncert Nezapomenutelný večer v budově Českého rozhlasu je jednou z podpor. Jeho první část od 20 do 21 hodin bude živě přenášet Radiožurnál. Vystoupí na něm například Lenka Nová, František Segrado, Ondřej Ruml nebo Gabriela Demeterová.


Byl to člověk, který měl zvláštní vnitřní autoritu. Byl velký demokrat a nedával to vůbec najevo. Nikdy nekřičel, nikdy jsem ho neslyšel zvýšit hlas, ale vždycky se přeci jen pohledy nakonec stočily k němu – mluvím o té vzrušující době, kterou jsme spolu strávili v centru Občanského fóra v Laterně magice. Rád na něj vzpomínám. Byla to velká inspirace zejména v tom, že to byl statečný člověk. Takových lidí je málo. Michal Horáček vzpomíná na Václava Havla 5 let od jeho smrti

Maminka Gabriely Demeterové onemocněla Alzheimerovou chorobou, osobní zkušenosti s touto nemocí má ale i sám Michal Horáček: „Já jsem měl osobní zkušenosti dvě. Moje milovaná teta, která mě spoluvychovávala, krásná žena, tím onemocněla. Bylo smutné pozorovat ten nezadržitelný pád, protože Alzheimerova nemoc je neléčitelná, vede ke smrti. Bylo to smutné a velmi bolestné bylo to, že i Petr Hapka tím na sklonku života trpěl. To mi drásalo srdce.“

Ve světě trpí Alzheimerovou chorobou podle odhadů asi 20 milionů lidí, v České republice přibližně 150 tisíc a rychle přibývají další. Započítat by se ale podle Horáčka mělo až půl milionu lidí, protože je třeba počítat i ty, kteří o nemocné pečují a pro které je nemoc součástí života. Domnívá se, že osvěta je v Česku špatná.

Poslechněte si celý rozhovor s Michalem Horáčkem nejen o Nezapomenutelném večeru, Alzheimerově chorobě a Václavu Havlovi. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: vbi , jpr
Spustit audio