Lísáme se čínským papalášům a Putinovi, kritizuje Jan Bubeník dění 25 let po sametové revoluci

17. listopad 2014

„Připomínám si euforii z toho, že jsme tenkrát ztratili obavu mluvit pravdu,“ shrnuje bývalý studentský aktivista Jan Bubeník své dojmy 17. listopadu 2014, 25 let od sametové revoluce.

„Měli jsme společný cíl. První půlrok byl velice svorný,“ přibližuje atmosféru konce roku 1989 ve vysílání Hosta Radiožurnálu posluchačům a moderátorce Lucii Výborné, která se s ním spojila po rozhlasových linkách do Bratislavy.

Čtěte také

Po prvních svobodných volbách se začaly objevovat spory. Jenže to už se Jan Bubeník, do té doby nejmladší poslanec Federálního shromáždění, vrátil ke studiu medicíny. A zdá se, že zatím plánuje zůstat v politickém důchodu.

Čtěte také

„Byl bych radši, kdybych do politiky nemusel,“ přiznává. „Když se naše společnost bude rozvíjet takovým způsobem, jak se zdá poslední dobou, a naši politici rezignují na Havlovu zahraniční politiku, asi to donutí některé lidi ke vstupu do politiky,“ domnívá se.

Proto si připomene sametovou revoluci raději se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou „Stydím se, jak zbaběle se díky prohlášení Miloše Zemana dostáváme z jedné etapy. Lísáme se čínským komunistickým papalášům a Putinovi. Přitom to nemáme zapotřebí,“ kritizuje některé činy a prohlášení Miloše Zemana.

Dav lidí na Jungmannově náměstí

Za jaké situace by Jan Bubeník neváhal a znovu vyšel do ulic? A jaké to bylo, když v pouhých 22 letech usedl ve Federálním shromáždění? Také to zajímalo Lucii Výbornou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio