Dejte hlas hlášce >> Dejte hlas hlášce >>

Listí v lese se teprve nadzvedává, s houbami počkejte na víkend, radí mykolog Aleš Vít

Chodíte na houby? V Hostru Radiožurnálu radil mykolog Aleš Vít - Foto: Prokop Havel

Chodíte na houby? V Hostru Radiožurnálu radil mykolog Aleš VítFoto: Prokop Havel

„Na houbách je nejkrásnější, že si dělají, co chtějí, nejsou úplatné. Například smrži rostou tam, kde byste je nečekali, “ říká jednatel České mykologické společnosti Aleš Vít, který je autorem knihy Dřevní houby v přírodě a kuchyni. Věděli jste například, že dřevní houby se nejlépe připravují na másle? Nejenom o receptech mluvil v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

Aleš Vít svá oblíbená místa, kam chodí houbařit, v Hostu Radiožurnálu neprozradil. „Když začnou růst hřiby, což je konzumní houba, tak jsou lesy plné houbařů,“ usmívá se. Doporučuje ale s houbařením počkat až na víkend, nyní houby listí teprve nadzvedávají. 

Čtěte také: Houbový pokrm bych si nedal ani v restauraci, tvrdí mykolog Jiří Baier

A pokud narazíte v lese na smrže, tak vězte, že jde o prastarou houbu, o které se zmiňovali už staří Římané. „Takový nadívaný smrž je velká specialita. A dřevní houby, ty zase vyniknou na másle,“ vysvětluje. 

O houbách se Aleš Vít rozepsal v knize Dřevní houby v přírodě a kuchyni - Foto: Prokop Havel

O houbách se Aleš Vít rozepsal v knize Dřevní houby v přírodě a kuchyniFoto: Prokop Havel

Právě o dřevních houbách se podrobně rozepisuje ve své knize. „Jsou to houby, které nevyrůstají ze země, ale z dřevního základu, takže mají jednu výhodu – mohou jít pro vodu hluboko do dřeva a rostou i v suchém období,“ vysvětluje. 

A takové holubinky patří k nejbezpečnějším houbám, které lze v kuchyni použít. „Mezi holubinkami není ani jedna houba jedovatá, s výjimkou jedné – holubinky vrhavky,“ říká s tím, že je potřeba holubinky rozpoznat, neplést si je s ryzci a jinými houbami. 

Jak se liší hlíva plicní od hlívy ústřičné? Kdy máme sbírat sírovec? A lze rozpoznat les, ve kterém nerostou houby? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou. 

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu. 

Autor:  Prokop Havel  (prh)
Pořad: Host Radiožurnálu  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí-neděle 10:05  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace