Lucie Lomová

29. říjen 2011

První komiksový strip nakreslila už ve svých sedmi letech. Tak se na dráhu kreslířky vydala královna českého komiksu Lucie Lomová. Moderátor Václav Žmolík se jí zeptal nejen na to, jak vzpomíná na roky, kdy kreslila do Čtyřlístku, ale i jak ji vlastně napadlo inspirovat se ve své komiksové tvorbě dílem Karla Jaromíra Erbena.

Moderní pohádky ji prý vždy iritovaly. Není tedy divu, že příběhy Anči a Pepíka, s nimiž na své profesionální dráze začínala, dodnes působí mile starosvětsky. Příběhy obou komiksových hrdinů deset let vycházely v časopisu Čtyřlístek a nakonec i knižně.

Knižního zpracování se dočkal i další z projektů Lucie Lomové – komiksová verze příběhů Karla Jaromíra Erbena. Zdál-li by se vám podobný přístup k české klasice neuctivý, pak vězte, že zřejmě patříte k menšině mezi českou veřejností. „Kupodivu jsem neměla žádnou negativní reakci,“ vzpomíná kreslířka.

Sevřené a věcné – takové jsou podle ní pohádky Karla Jaromíra Erbena a takový by měl být i komiksový příběh. Jak se zdá, dílo českého klasika a moderní literární útvar, jímž komiks bezesporu je, se k sobě výborně hodí. „Snažila jsem se v erbenovských komiksech zachovávat tradiční duch. Neměla jsem potřebu Erbenovy příběhy modernizovat,“ doplňuje Lucie Lomová.

V posledních letech své tvorby se zaměřuje především na staršího čtenáře. Proč v této souvislosti nemluví o rozhodnutí jako spíš o potřebě? Také na to se jí Václav Žmolík zeptal. Padly však i další dotazy. Jak se jí povedlo prosadit se se svými komiksy ve Francii? A jaký význam přikládá právě probíhajícímu festivalu KomiksFEST! v Praze?

Záznam celého rozhovoru s Lucií Lomovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio