Lumír Hanuš

20. duben 2012

To, že Češi jasně vedou v evropském žebříčku kuřáků marihuany, ho prý rozhodně netěší. Koneckonců, sám popularizátor léčby konopím, profesor Lumír Hanuš v rozhovoru s Jiřím Chumem podotýká: „Nejsem zastáncem plošné legalizace marihuany. Povolení bych omezil pouze na konopí užívané jako lék. Antibiotika přece také neužíváme preventivně.“

Je mezinárodně uznávaným odborníkem v oboru farmaceutické chemie. O konopí tvrdí, že jde o jedno z nejbezpečnějších rostlinných léčiv. Muž, který se výzkumu konopí věnuje už přes 40 let a který v současnosti působí na Hebrejské univerzitě v Izraeli, si takové tvrzení zřejmě může dovolit.

„Konopím se nemůžete předávkovat, nemůžete se ani otrávit. Stejně tak si nemůžete způsobit škody na zdraví,“ vypočítává.

Je třeba upozornit, že mluví-li profesor Hanuš o konopí, uvažuje skutečně pouze o konopí jako léku. On sám totiž rozhodně polemizuje s rozšířeným názorem, že kouření marihuany je možné považovat za preventivní léčbu. „Existuje navíc malý zlomek lidí, na které konopí nepůsobí příznivě, a mají-li latentní chorobu, může být konopím vyvolána,“ varuje.

Chce-li se pacient případným negativním vedlejším účinkům při léčbě konopím vyhnout, rozhodně tak je namístě konzultace s odborníky. Právě ti jsou totiž schopni případného rizikového pacienta odhalit, shrnuje Lumír Hanuš.

Vědec Lumír Hanuš

Jaké vlastně jsou léčivé účinky konopí? Také na se to Jiří Chum svého hosta zeptal. Padly však i další otázky. Řeč tak byla například i o snímku Rok konopí, který se skrze příběhy nemocných lidí léčících se konopím, rozhovory s vědci, politiky i úředníky snaží zmapovat problematiku využití konopí jako léku v České republice. Všechny odpovědi Lumíra Hanuše si kdykoliv poslechněte v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Lumírem Hanušem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio