Luskouní šupiny necítíte, gorilí srst páchne jako zpocený člověk, říká cvičitelka psů Hana Böhme

Kynoložka a cvičitelka psů Hana Böhme se věnuje přípravě štěňat, ze kterých vyrostou třeba vyhledávači nelegálního zboží a zvířat v africkém Kongu. Ona sama už tam se psy pracovala celkem šestkrát a jedno štěně si přivedla i do studia – fenku belgického ovčáka Apokalypsu.

Jaké to bylo poprvé v Kongu? „Šok, jedním slovem šok. Jsem takový typ, že si dopředu nic nezjišťuji, proto do toho jdu. – Je to černá Afrika, takže jsem tam byla jediná běloška. Mluví se tam jen francouzsky, anglicky vůbec – to jsem taky zanedbala,“ vzpomíná Hana Böhme se smíchem.

Čtěte také

Pašeráci jsou podle ní schopni schovávat slonovinu nebo luskouní šupiny úplně všude – do klimatizace, vody, oleje i pod zem. Její fenka Kama, se kterou do Konga vyrazila poprvé, ho ale našla všude. „Nenarazila jsem na místo, kde by to nenašla. Možná kdyby to člověk spolkl, ale slonovina se spolknout nedá,“ říká.

Štěně se může naučit až devatenáct různých pachů, podle Hany Böhme ale klidně i víc. Kama jich uměla šest, včetně luskouních šupin, jejichž vzorky pro výcvik získali od zoo v Liberci. Vyčenichat luskouní šupiny se pes naučí asi za 2 měsíce a Hana Böhme za to psy obdivuje, protože člověk je necítí.

Další pachy jdou ale podle jejích zkušeností rychleji – třeba gorilí srst je cítit jako zpocený člověk, neopracovaná slonovina jako zatuchlina, ale tu opracovanou člověk také neucítí. Nejaromatičtější věcí je ale šimpanzí srst.

Hana Böhme s fenou belgického ovčáka Kamou krátce před odletem do Konga

Kromě tohoto typu výcviku se Hana Böhme věnuje i odvykání zlozvykům nebo problémovým psům. „Je toho čím dál tím víc. Lidi psy nevychovávají – všichni je mají jako mazlíčky. Plno lidí mi vyčítá, že mám psy na práci, ale zase je mám vychované. Každý pes by měl mít základní poslušnost, každý člověk, který si pořídí psa, by měl navštěvovat cvičáky, měl by ho zvykat na lidi, na psy a neměl by mu dovolovat skákání,“ říká kynoložka.

Co vše přežije pašovaný krokodýl? Jak by měl pes upozornit na to, že se v zavazadle skrývá pašované zboží? A jak dlouho trvá výcvik? Poslechněte si celý rozhovor s Hanou Böhme. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio