Malíř a sochař Jaroslav Róna: Franz Kafka rozšiřuje moje vnímání

13. září 2013

Vytvořil pomník Franze Kafky a ilustroval třeba povídky Edgara Allana Poea. Jaroslav Róna patří mezi známé české sochaře, malíře a ilustrátory. Jak inspirativní jsou pro něj sny? A proč si často libuje v ponuré atmosféře? Také na to se ho ptala moderátorka Lucie Výborná ve vysílání pátečního Hosta Radiožurnálu.

Způsob zpracování nápadu prý volí podle atmosféry. „Záleží, o co ve vizi jde. Pokud záleží na typu objektu, vytvořím sochu, ale v případě, že chci navodit atmosféru, vznikne obraz,“ popisuje Jaroslav Róna, který rád tvoří na cestách.

„Nejčastěji večer v Itálii nebo na Sicílii si sednu, piji víno a kreslím, co mě během dne zaujalo. Pak se mi v hlavě vyrojí příběhy,“ nastiňuje s tím, že dnešní umělec se nemusí omezovat. „Dokáže si vybrat z čehokoliv. I ze zvukového nebo informačního odpadu vznikne umění,“ domnívá se.

Čtěte také

Jaroslav Róna se však také poměrně často chodí dívat na obrazy starých mistrů. „Hledám na nich to, co z umění vymizelo – mistrovství a takový zvláštní poklid,“ vysvětluje. Inspiruje se však také literaturou. Je mu totiž blízký Franz Kafka nebo Edgar Allan Poe. Právě Jaroslav Róna je totiž autorem pražského památníku věnovaného Kafkovi. „Dokáži některé z jeho pocitů, které popsal, velmi dobře pochopit,“ zamýšlí se.

Jak vnímá svou generaci umělců? A jak vznikaly ilustrace k povídkám Edgara Allana Poea? Také to se můžete dozvědět, pokud si poslechnete audio záznam rozhovoru. Najdete ho v tomto článku.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Rónou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.