Marek Eben mluvil o novém albu Čas holin: Jsem stydlivý, a tak nepíšu o lásce

24. říjen 2014

Je „čas holin“? Podle Bratří Ebenů zřejmě ano, protože právě vydali album pod stejným názvem. „Myslel jsem, že si každý hned vybaví boty, ale jedna posluchačka mi vysvětlovala, že by mohlo jít o depilovaná místa,“ poznamenává Marek Eben pobaveně. Co tedy podle něj holiny symbolizují?

Párek na tácku a víno v plastu, zpívají Bratři Ebenové na jedné z písní alba Čas holin. Buranství se podle Marka Ebena vkrádá do politického života a také do vztahů dětí a rodičů. „Ovlivňuje i to, jak spolu lidé komunikují,“ popisuje.

Nechce však, aby nové album posluchači brali jen jako kritiku politické kultury v Česku. Mimo jiné proto, že noviny příliš často nečte. „Snažím se dělat svou práci poctivě,“ popisuje návod na spokojený život. Svůj postoj Marek Eben dostatečně ukázal i ve studiu Radiožurnálu – během zpráv v 10.30 se taktně vzdálil ze studia.

Proč nikdy nepsal texty o lásce? „Jsem stydlivý,“ připouští Marek Eben, se kterým si mezi 10. a 11. hodinou povídala Lucie Výborná. Jak Marek Eben kultivuje svůj projev? I to jste mohli slyšet v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio