Marek Wollner: Nevytahujeme špínu. Jen jsme vysílali o zakázkách Babišova Agrofertu

Na jaře 2004 vznikl pořad Reportéři ČT a o několik měsíců později se k týmu redaktorů připojil Marek Wollner, současný šéfredaktor publicistické redakce České televize a také dramaturg a moderátor.

K investigativní práci se mu nejprve nechtělo, proto ho k Reportérům ČT natlačili nadřízení, jak ostatně připouští v rozhovoru Hosta Radiožurnálu: „Byl jsem šťastný zprávař Událostí. Dřív jsem dělal hodně publicistiku, nosil témata v hlavě, ale pak jsem si uvědomil, že není špatné vystřelit zprávu do světa a odcházet domů s čistou hlavou.“

Jenže pak začal být podle svých slov v Událostech „stará páka“ a přešel do Reportérů ČT. Dnes uznává, že to bylo dobře. „Potřeboval jsem si to osladit,“ tvrdí a současně připouští, že se občas ocitá v momentech, do kterých se snaží raději nevkládat emoce. Třeba v případech, kdy na některou z reportáží, za kterou je odpovědný, přijde stížnost.

Čtěte také

Stížnost na čtyři reportáže podala mimo jiné společnost Agrofert ministra financí Andreje Babiše. Podle ní použili redaktoři neověřené údaje, manipulovali s fakty a jejich reportáže byly „výrazně za hranou tolerance nadsázky“.


„Vyhrožují mi šibenicí“
Investigativní novinář musí odolávat politickému tlaku. „Politici mě nikdy na rukách nenosili,“ potvrzuje Marek Wollner a připomíná také silnou proruskou propagandu v Česku, která se odráží v reakcích na některé reportáže. Už se tak o sobě například dozvěděl, že je „rusofobní parchant“. „Vyhrožují mi šibenicí, ale to si nepřipouštím,“ dodává.

„Nevytahujeme špínu,“ odpovídá na námitky některých diváků a posluchačů. „Monitorujeme zakázky, které získává firma Andreje Babiše, ministra financí a jednoho z největších podnikatelů v Česku. Novinařina je o kontrole moci,“ shrnuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio