Marie Doležalová nejen o blogu Kafe a cigárko: Herci jsou rádi důležití a předávají poselství

16. červen 2015

Rozhovor s hercem je náročná moderátorská kategorie, myslí si moderátorka Lucie Výborná. Jenže Marie Doležalová je nejen herečka, ale také úspěšná autorka blogu Kafe a cigárko, za který získala ocenění Magnesia Litera.

Ti, kteří čtou její příspěvky glosující hereckou profesi, prý často získají pocit, že ji znají a počítají, že bude za všech okolností vtipná. Může se to zdát jako negativum, ale Marie Doležalová vidí v blogování hlavně pozitiva, protože právě psaní ji prý osvobodilo od škrobenosti a oficialit.

„Blog mě podporuje v upřímnosti,“ tvrdí a připomíná, že ji baví psát o všem, co v ní vyvolává nějaké reakce. „A tak se možná na blogu vydám i mimo herecké téma,“ přibližuje.

Herci jsou podle Marie Doležalové v mnohém specifičtí. „Jsme rádi důležití. Herci mluví chytře a herečky rády předávají poselství,“ míní. Podle jejích slov se herci totiž pohybují na pomezí. Jsou ješitní, ale nejsou si jistí, do jaké míry je jejich profese vážená nebo důležitá. „Jsme komedianti, ale herectví je také umění,“ přemýšlí během rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Zatímco lékař nebo vědec je důležitý sám o sobě, a tak herec nepředstírá hlavně v divadelním kolektivu. „Ten je samočistící. Nikdo z hereckých kolegů vás nenechá si na nic hrát,“ prozrazuje.


Marie Doležalová získala v dubnu 2015 ocenění Magnesia blog za blog Kafe a cigárko. Jako vítězka obdržela šek, peníze určené na knižní vydání blogů.

Problematičnost hereckého povolání se projeví i při potlesku v divadle, kdy herci „slíznou smetanu“, ale pouze v tom případě, že mají štěstí na autora dobrého scénáře. „Když scenárista geniální není, herec je za blbce,“ uznává.

autor: šše
Spustit audio