Mário Bihári, romský zpěvák

5. červen 2012

„Za všechno, co mám, vděčím Zuzaně Navarové,“ tvrdí úterní host Radiožurnálu, kterým byl zpěvák, klavírista a akordeonista Mário Bihári. Ve vysílání zavzpomínal na své hudební začátky. Mluvil však také o své současné kapele Bachtale Apsa.

„Právě jsem se učil, připravoval jsem se na maturitu. Zuzka mi zavolala a ptala se mě, jestli bych s ní nechtěl hrát,“ vzpomíná Mário Bihári s tím, že ani tehdy netušil, kdo Zuzana Navarová je.

„Byl jsem dvacetileté ucho, neměl jsem žádné zkušenosti a navíc jsem byl trémista,“ přiznává. „Na první koncert si pamatuji dodnes. Bylo to v Chomutově a jednalo se o skutečně velký zážitek,“ uvádí Mário Bihári. Tréma později opadla a dnes už ji prý téměř nepociťuje.

Moderátorka Lucie Výborná se ptala Mária Biháriho také na tajemství romských písní. „Romská hudba je o emocích. Když se stane něco špatného, Romové svůj žal vyzpívají,“ vysvětluje. „Člověku se pak skutečně uleví,“ dodává.

Mário Bihári je od osmi let nevidomý. Se ztrátou zraku se změnilo i jeho vnímání hudby. „V dětství jsem hrál na klavír, ale hudbu jsem příliš nevnímal. Až když jsem oslepl, začal jsem hudbu vidět barevně,“zamýšlí se.

Mário Bihári s moderátorkou Lucií Výbornou ve studiu Radiožurnálu

Je složité založit a udržet úspěšnou kapelu? Jak důležitou roli hrají v hudbě peníze? A kdo ho vlastně přivedl k hudbě? Nejen na to se zeptala moderátorka Lucie Výborná. Odpovědi Mária Biháriho si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Máriem Bihárim a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.