Markéta Irglová uvede v Plzni film Píseň moře. Líbí se mi krásné příběhy a irská mytologie, říká

29. březen 2015

Jediný letošní koncert v Česku odehraje zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová v Plzni. A své vystoupení spojí s uvedením animovaného filmu Píseň moře, pro který složila píseň. „Při skládání se mi vybavilo moře, slyšela jsem šumění vln, vítr a klid, který na člověka přijde, když se k němu vydá,“ popisuje.

V posledních pár letech hodně procestovala, některá místá má přirostlá k srdci. K nim patří například Island. „Cítím se jako doma, jako kdybych tam už někdy žila. Připadá mi, jako kdybych se jazyk, který je gramatický těžký, učila napodruhé,“ vysvětluje.

V zemi má životního partnera, narodila se jí dcera. Jak ji změnilo mateřství v práci? „Příchod mé dcery mne hodně změnil. Zatím jsem neměla čas moc skládat, nevím proč, ale nemá ráda, když hraji na klavír, cítí, že moje pozornost je mimo ni,“ usmívá se.

Na Islandu zatím velryby nespatřila, velrybí píseň ale použila ve svém albu z roku 2014 Muna. „Velryby mám ráda, jsou na Islandu jedním ze symbolů. V databázi jsem našla jejich zvuky, ačkoliv bych je chtěla zachytit sama, ale to bohužel nejde,“ říká.

Po prvních dvou deskách se chystá na třetí, ke které už má nějaké písničky napsané. Název alba ještě nezná, ale ví, že půjde o jednoslovný a čtyř písmenný název, tak jako u předchozích dvou desek. „Od té doby co, bydlím na Islandu, mi přirostla k srdci elektronická hudba, ale mám ji ráda v kombinaci s akustickou hudbou,“ přibližuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio