Markéta Mališová: Arnošt Lustig byl zloděj srdcí

25. únor 2013

Zítra uplynou dva roky od úmrtí Arnošta Lustiga. I proto byla pondělním hostem Radiožurnálu Markéta Mališová, ředitelka Centra Franze Kafky, která ve vysílání zavzpomínala na tohoto známého spisovatele.

„Arnošt Lustig se ke mně vrací neustále, každý den, protože to byl zloděj srdcí,“ přiznává Markéta Mališová v úvodu rozhovoru. „Vidím jeho oči, gesta, hlas, kterým si získával lidi. A také vidím velmi moudrého člověka. Občas se mi vyjevují některá jeho životní kréda,“ popisuje.

Markéta Mališová se s Arnoštem Lustigem seznámila v roce 2002. „Probírala jsem se seznamem našich členů a uvědomila si, že jsem se s ním nikdy nesetkala. A tak jsem mu zkusila zavolat do Washingtonu. Sešli jsme se a asi dvě hodiny si povídali u oběda,“ vybavuje si. „Týden poté jsem šla na pracovní schůzku, když mi najednou zavolal s tím, že se stal malér, protože se do mě zamiloval,“ nastiňuje s úsměvem.

„Arnošt byl velmi skromný a vždycky si říkal, že by mohl napsat ještě nějakou mnohem lepší knihu,“ uvažuje Markéta Mališová. Arnošt Lustig si podle ní nevěřil, že je skutečně dobrý.

Markéta Mališová ve studiu Radiožurnálu

Jak se projevovalo přátelství s Arnoštem Lustigem, o kterém Markéta Mališová mluví jako o souladu duší, myšlenek a názorů? Proč byl podle ní tento spisovatel dítětem štěstěny? A z jakého důvodu své knihy neustále přepisoval? I to se dozvíte ze záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Markétou Mališovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio