Martin Dorazín: Rusové s nostalgií vzpomínají na Sovětský svaz. Většina z nich stojí za Putinem

14. srpen 2014

Martin Dorazín je zpravodaj Českého rozhlasu v Moskvě. Poslední měsíce však trávil spíš na Ukrajině – nejprve v Kyjevu a poté na východě země. Jak místní zvládají neklidnou situaci? A jak to všechno hodnotí Rusové?

„Mluvil jsem se známými z Doněcku, kteří strávili celou noc ve sklepě. Přes den se snaží nakoupit, ale není to příliš bezpečné. Nikdo neví, kdy a odkud přiletí střela,“ přibližuje situaci na východě Ukrajiny Martin Dorazín.

Z Moskvy na Ukrajinu se mu necestuje pohodlně. „Doněcké letiště nefunguje, protože se tam každý den bojuje. Musíme trasu objíždět po polních cestách,“ popisuje a připomíná, že každá cesta je sázkou do loterie. „Situace je horší a horší,“ uznává.

Čtěte také

Separatisté navíc neřeší, jestli jsou více Ukrajinci, nebo Rusy. „Vnutili jsme jim uměle vytvořený problém,“ míní Martin Dorazín. „Často pocházejí ze smíšených manželství. A když se jich zeptáte na původ, nevědí, co odpovědět,“ vysvětluje.

A jak konflikt na Ukrajině vnímají běžní Rusové? „Popularita Vladimira Putina závratně roste. 80 % lidí schvaluje anexi Krymu,“ nastiňuje Martin Dorazín. Rusové se podle něj dívají hlavně na státní televizi, odkud čerpají informace.

Martin Dorazín, zpravodaj v Moskvě

Kdo jsou tedy separatisté na Ukrajině a kdo je organizuje? A můžeme porovnávat ukrajinský konflikt s válkou v Jugoslávii? Ptala se moderátorka Lucie Výborná po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio