Martin Koller

20. září 2010

Pandur, Dingo, CASA, Gripen – to jsou jména, která se často objevují i ve zpravodajství Radiožurnálu, a to především v souvislosti se spekulacemi o údajné korupci při nákupu nové armádní techniky. V informacích o zákulisních praktikách však často zaniká to základní: k čemu vlastně česká armáda novou vojenskou techniku potřebuje? Právě o tom mluvil pondělní host Radiožurnálu, vojenský analytik Martin Koller, v rozhovoru s Tomášem Pancířem. V úterý 21. září bude hostem publicistka Jana Klusáková.

Existence armády budí mnoho otázek. K čemu ji vlastně potřebujeme? Má v současnosti Česká republika nějakého nepřítele, před nímž by ji měli její vojáci bránit? A pokud ne, na co by se vlastně měli muži a ženy ve vojenských uniformách soustředit? „Jde o problém, který momentálně řeší nejen Česko, ale i celé NATO,“ přiznává Martin Koller krátce po 10. hodině.

„Faktem je, že základním úkolem každé armády je chránit území, život a majetek svých obyvatel,“ shrnuje v obecnosti vojenský analytik. Otázka, která se přirozeně nabízí, však zní – před kým a před čím? „Nepřítelem není pouze ten, kdo nás napadne přes hranice,“ upozorňuje posluchače Martin Koller. „Celý problém je třeba vnímat v širším kontextu.“

Armáda tak v současnosti nachází uplatnění především ve dvou oblastech. Tou první je nasazení v zahraničních misích, druhou je humanitární pomoc na vlastním území v případě živelních katastrof nebo technologických havárií. „Samozřejmě i dnes existuje možnost přímého napadení státu,“ varuje Martin Koller a upřesňuje: „Reálným nepřítelem mohou být například teroristické nebo extremistické skupiny. Naštěstí na rozdíl od řady jiných zemí u nás dosud neudeřily – to se však kdykoliv může stát.“

Martin Koller

A právě tehdy přichází zásadní otázka: bránit se raději doma, nebo na území nepřítele? „V posledních letech probíhá obrana především na nepřátelském území formou expedičních operací,“ přibližuje obvyklý postup Martin Koller.

Je opravdu jednodušší bojovat v cizině? A jakou cenu je za expediční operace v zahraničí nutno platit? I na tyto otázky odpovídal Martin Koller v Dopoledním Radiožurnálu a přidal i podrobnosti o současném stavu technického vybavení české armády.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Kollerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio