Martin Komárek

21. leden 2009

"Většina politiků si snad o mně nemyslí, že jsem úplný lump." Tak hodnotí svůj vztah s politiky host Lucie Výborné, komentátor a novinář Martin Komárek. Právě časté antipatie mezi politiky a novináři byly jedním z témat, o nichž se v Dopoledním Radiožurnálu ve středu mluvilo. "Novináři si apriori myslí o politicích, že všichni chtějí jen krást, hrabat a podvádět. A politici si o novinářích myslí, že jsou nekompetentní, senzacechtiví a chtějí jim ublížit," tvrdí Martin Komárek. Ve čtvrtek 22. ledna bude hostem prezidentka organizačního výboru mistrovství světa v lyžování 2009 Kateřina Neumannová.

Pokud se novináři domnívají, že politici sledují pouze své zájmy, nabízí se otázka - neplatí to samé i pro novináře? "Věřím tomu, čemu věřil Adam Smith - že když sledujeme vlastní prospěch, je to i ku prospěchu společnosti," vysvětluje Martin Komárek. "A my novináři samozřejmě sledujeme vlastní prospěch - já chci, aby mě lidé četli, šéfredaktor chce, aby se noviny prodávaly."

Nemůže však tento z tradičního liberalismu vycházející přístup vést k entertainizaci mediálních obsahů - respektive k jejich bulvarizaci? "Nemám nic proti bulváru, když ctí žánr. Bulvár je bulvár. Co je podle mě špatně, je, když noviny lžou. Aby se prodávaly, udělají senzaci z něčeho, co senzací není, vymyslí si zprávu, přefouknou ji - zkrátka podvádějí."

Martin Komárek však není jen novinářem a komentátorem, ale také autorem několika knih. Mezi desátou a jedenáctou hodinou s ním Lucie Výborná mluvila i o jeho eseji Bůh nezná budoucnost - a položila otázku, která se v tomto kontextu nabízí: jak se z člověka vychovaného v ateistické, levicové rodině stane věřící? "Postava Ježíše Krista mě vždy fascinovala jako spisovatele," vysvětluje Martin Komárek a s nadsázkou dodává: "V pětadvaceti jsem žertoval, že jsem punkový křesťan. Dnes žertuju, že jsem jeden z mála křesťanů, co jsou liberální."

Na první pohled se zdá, že křesťanství do představy cynického novináře, kterou Martin Komárek ve svých textech často budí, příliš nezapadá. Komentátor Mladé fronty DNES tento zdánlivý rozpor vysvětluje následujícím způsobem: "Jsem jiný v osobním styku, než když píšu. Vím, že aby byl text zajímavý, musí být ostrý a tvrdý. Kdybych psal do katolických novin, psal bych jinak, ale myslím, že do katolických novin by mě nevzali."

Jestli se chcete dozvědět, proč se podle Martina Komárka neobjevuje na českých televizních obrazovkách dobrá politická satira či zda má zkušenosti s tím, že lidé věří jeho mystifikacím, kterými je proslulý, můžete si záznam celého rozhovoru poslechnout znovu v Rádiu na přání. Pokud ovšem přeslechnete varování, které Martin Komárek posluchačům dává v samotném závěru rozhovoru: "Byla to celé mystifikace, neberte to vážně."

Záznam celého rozhovoru s Martinem Komárkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio