Martin Novák: Kdyby Čína zastavila dodávky, Severní Korea by zbankrotovala

21. říjen 2013

Nedávno se vrátil z Jižní Koreje, kde se setkal s bývalými vězenkyněmi, kterým se povedlo utéct ze Severní Koreje. Jaké jejich setkání bylo? A jak se tyto ženy dostaly z KLDR na jih Korejského poloostrova? Také o tom mluvil mezi 10. a 11. hodinou novinář a reportér Martin Novák. Povídala si s ním moderátorka Lucie Výborná.

„Ze Severní Koreje se nedá utéct přímo do Jižní Koreje, protože pásmo mezi oběma zeměmi je zaminované,“ vysvětluje Martin Novák. Proto většina Severokorejců utíká nejprve na sever do Číny, odkud odchází na jih Korejského poloostrova.

„KLDR má 30 miliónů obyvatel a počet lidí, kterým se skutečně podařilo utéct, není velký,“ zamýšlí se a popisuje osud jedné z žen, se kterou se v Jižní Koreji setkal. „Zkusila utéct spolu se svou dcerou, ale na čínské straně hranice narazila na překupníky s lidmi,“ nastiňuje. Ti jí dceru vzali.

Čtěte také

Žena se nakonec dostala do Jižní Koreje, ale podle Martina Nováka trpí depresemi a není šťastná, protože neví, kde je její dcera. „A tak se alespoň snaží setkávat s novináři a vysvětluje jim, co se v Severní Koreji děje,“dodává.

Jak se žije lidem v KLDR? A co uprchlíky ze Severní Koreje na jihu nejvíc překvapí? I o tom mluvil Martin Novák v další části rozhovoru Hosta Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio