Martin Šmok

27. leden 2011

Na Den památky obětí holocaustu usedl naproti Tomáši Pancířovi ve studiu muž, který se osudem Židů ve 20. století dlouhodobě zabývá – dokumentarista Martin Šmok. „K zájmu o pochopení holocaustu mě přivedlo všeobecné mlčení o čemkoliv, co se týká podstaty věci,“ vzpomíná, co jej přivedlo mimo jiné i k unikátnímu projektu, který prostřednictvím vzpomínek více než 50 tisíc lidí mapuje osudy Židů v průběhu minulého století.

Tímto unikátním projektem je rozsáhlý audioarchív centra Malach v Praze. Ten už rok nabízí přístup k téměř 52 tisícům svědectví lidí, kteří přežili holocaust. Součástí databáze jsou výpovědi historických svědků z 52 zemí ve 32 jazycích. Přitom právě Praha je jedním ze tří evropských měst, ve kterých je možné připojit se k databázi uložené ve Spojených státech.

Na projektu intenzivně spolupracoval i dokumentarista Martin Šmok, který začínal jako jeden z tazatelů, aby se následně stal koordinátorem sběru výpovědí v celé střední a východní Evropě a následně i po celém světě. V současné době figuruje jako poradce pro vzdělávací využití unikátního audioarchívu. V čem spočívá přínos celého projektu, nepochybuje: „Politickou historii rozbíjí na individuální lidské příběhy, kde každé individuum vypráví vlastní příběh, jak na něj samo vzpomíná. Každý rozhovor tak je v podstatě unikátní.“

Rozhovory přinášejí svědectví nejen o době minulé, ale i o tom, jak moc se dnes liší míra a způsob reflexe holocaustu v jednotlivých částech světa. Například samotní pamětníci prý události minulé hodnotí zcela odlišně na základě toho, kde se usadili. „Obecně platí, že lidé, kteří žijí na místech, kde se popisované události odehrávaly, se snaží blokovat emoce a zároveň mají i větší strach zabíhat do detailů. Jakmile by to totiž udělali, museli by začít mluvit o svých sousedech a přátelích a o tom, jak celý mechanismus nenávisti a postupného vytěsňování skupiny obyvatel postupoval.“

Dokumentarista Martin Šmok u mikrofonu Českého rozhlasu

Holocaust, migrační vlny Židů během 20. století, různé druhy protižidovských perzekucí ze strany mnoha režimů, historie sovětského gulagu i totalitní režimy v Jižní Americe – to vše v databázi vzpomínek najdete. Kde je vlastně možné si všechny tyto příběhy poslechnout a prohlédnout? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru s Martinem Šmokem.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Šmokem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio