Martin Stránský propůjčil hlas obrovským loutkám v Plzni: V přetechnizované době mají loutky něco do sebe

29. srpen 2015

S Českým rozhlasem je spojen přes 20 let, účinkuje v mnoha rozhlasových hrách, rád pracuje na audioknihách, mimo jiné namluvil představitele seriálu Dr. House. Herec a dabér Martin Stránský, který je ambasadorem projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, zavítal do mobilního studia Radiožurnálu na plzeňském náměstí Republiky.

„Jako ambasador nic moc neovlivníte, ale jde o závazek, aby se náhodou něco nepokazilo. Je to čest,“ vysvětluje. A jak se Plzeň proměnila svým evropským kulturním primátem?

„Ze začátku to vypadalo, že se neděje vůbec nic. Nyní, jak přišlo jaro a léto stálo za to, tak najednou město začíná žít,“ popisuje herec, který mimo jiné propůjčil hlas obrovským španělským loutkám, které vystupují v Plzni. „V době, která je přetechnizovaná, tak mají loutky něco do sebe,“ dodává.

Mateřským divadlem je pro něj Plzeň, ve kterém hraje ve hrách Caligula, Enigmatické variace, Přátelé generace X. V pražském Divadle pod Palmovkou ztvárnil hlavní roli ve hře Králova řeč, která patří k jedné z nejvíce fyzicky náročných v dosavadní kariéře. „Přemýšleli jsme, jak udělat zadrhování a zakoktávání, aby bylo slyšet do 25. řady,“ přibližuje.

Čtěte také

A jak vnímá rozdíl mezi pražskými a plzeňskými diváky? „V Praze je to takové: Tak se ukažte! Jinde jsou lidé nekritičtí,“ podotýká. Nejkrásnější pocit ale zažívá, když vyjde na jeviště a ucítí symbiózu s hledištěm. „Právě kvůli tomu dělám tohle povolání,“ přiznává.

A co se týče herců, kteří mají kariéru před sebou, tak ti by měli po škole jít na oblast a každý den stát na jevišti. „Divadlo ho na začátku semele, otříská, naučí se řemeslu,“ podotýká.

Čtvrtý díl Milénia si nenechte ujít

Kromě divadla spolupracuje i s televizí na Doktoři z Počátků, vrátí se také do Ordinace v růžové zahradě, která se začne natáčet v říjnu. Kromě toho vystupuje v seriálu Místo zločinu Plzeň. Ale pochvaluje si také práci na audioknihách, které jsou jsou svým způsobem staronovým žánrem.

03334361.jpeg

„Je to úžasná disciplína. Na rozdíl od klasického rádia vám u audioknížek málokdy někdo pomůže s dramaturgií. Měl jsem třeba kliku u Milénia, kdy jsme s Jitkou Sáblikovou spáchali všechny čtyři díly,“ upozorňuje.

A co se týče nedávno vyšlého čtvrtého dílu, tak spisovatel David Lagercrantz v dobrém duchu navázal na psaní Stiega Larssona. „Kdo má rozkoukány, rozečteny nebo rozposlouchány tři díly, tak by si čtvrtý neměl nechat ujít,“ doporučuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio