Martin Vopěnka nejen o akci Knihy bez DPH: Z vydávání knih se stává čekání na bestseller

23. duben 2014

Chtěli byste si knihy koupit o 15 % levněji? Máte šanci, láká Svaz českých knihkupců a nakladatelů do obchodů. Právě na 23. dubna, kdy si připomínáme Světový den knihy a autorských práv, naplánoval akci Knihy bez DPH. Také o ní mluvil ve vysílání Hosta Radiožurnálu Martin Vopěnka.

Podle šéfa Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martina Vopěnky se z oboru ztrácí radost. „20 % edičního plánu vyjadřuje názor vydavatele, zatímco 80 % vychází z obchodního přesvědčení. Jde tedy o knihy, které vydělají,“ nastiňuje a investice do původní knihy přirovnává k nákupu auta střední třídy.

„Z vydávání knih se stává čekání na bestseller,“ přiznává. A hlavní důvody tohoto stavu? Podle Martina Vopěnky jde především o důsledek zvyšování DPH a ekonomické krize. Velkou konkurencí pro knihkupce se během posledních let staly knihovny.

„Ekonomický tlak vede lidi k chození do knihoven,“ uznává Martin Vopěnka, který sice považuje knihovny za kolébky vzdělanosti, ale na druhou stranu připouští, že konkurence půjčování je obrovská.

Lucie Výborná si listuje knihou Martina Vopěnky

Současně se vrací k akci Knihy bez DPH. Jejím cílem je podpořit snahu o zařazení knih do snížené sazby DPH. Pomohlo by to českému trhu s knihami? A jak se žije českým spisovatelům? I to jste mohli slyšet po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio