Martina Sáblíková: Závodění není nuda. Jsem vděčná za každou povedenou sezonu

25. březen 2015

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se vzpamatovává z doslova fenomenálního závěru sezony, ale únava po náročných závodech na ní ani není vidět. Vysvětlení je podle známé sportovkyně poměrně jasné – úspěch člověku dodává dobrou náladu i životní energii.

Sezonu zakončila nezdravou snídaní s párky, salámy a sýrem, což byla pro Martinu Sáblíkovou, která je zvyklá na ovoce a vločky s mlékem nebo jogurtem, skutečná oslava. „Když vedle vás sedí trenér a snídá párky, které tak krásně voní, naštve to,“ prozrazuje ve vysílání Radiožurnálu s moderátorem Janem Pokorným.

Ještě předtím však zabodovala v závodě s hromadným startem, který bývá vždycky trochu nejistý. „Nikdy nevíte, jestli váš nástup nezachytí soupeřky. Řekla jsem si, že to zkusím a nakonec to vyšlo,“ vysvětluje. Závodu s hromadným startem se mezi rychlobruslařkami říká „masák“. Jde totiž o masový závod a vzhledem k ostrým bruslím také nebezpečnější než jiné, které se jednou od začátku až do konce naplno. „Naštěstí se mi během takových závodů nic nestalo,“ říká Martina Sáblíková a pro jistotu klepe na nový stůl ve studiu Radiožurnálu.

Čtěte také


Bude v Česku rychlobruslařská dráha?
„Všichni říkají, že dráha by byla pro mě, protože u nás nemáme masu lidí, která by se rychlobruslení věnovala,“ uvažuje Martina Sáblíková a dodává: „Jak ale můžeme mít masovku, když nemáme dráhu?“
Už dnes trenér Petr Novák odmítá případné zájemce. „Volají rodiče a on musí jejich děti odmítat. Nemůžeme děti vozit do zahraničí, to by stálo spoustu peněz,“ vysvětluje Martina Sáblíková.

Martina Sáblíková plánuje odpočívat u televize s ovladačem v ruce, ale příliš dlouho prý u ní nevydrží. „Asi 10 dní nebudu téměř nic dělat,“ uznává s tím, že ji pohyb baví. Občas se jí dokonce podaří během odpočívání přibrat.

Spíš než váha ji však trápí delší regenerace. „Jsem starší a to se projevuje. Schopnost regenerace se zhoršuje a tělu se musí trochu pomáhat,“ vysvětluje.

Martina Sáblíková je mezi rychlobruslařskou špičkou už od roku 2007. „Kdyby to byla nuda, nedělala bych to. Za každou povedenou sezonu jsem ráda. Konkurence je totiž obrovská,“ přibližuje své dojmy závodnice.

Martina Sáblíková ukázala trofeje po návratu z finále Světového poháru v Erfurtu

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio