Máte už dost chemie? Hipoterapie je ideální alternativou, radí fyzioterapeutka Věra Lantelme

9. březen 2014

Snažíme se vracet k přírodě – to je myšlenka, kterou fyzioterapeutka Věra Lantelme vysvětluje stoupající zájem o hipoterapii. Pro koho je léčba s pomocí koní vhodná a pro koho naopak ne? I na to se jí ptala moderátorka Patricie Strouhalová.

Hipoterapie může pomoci lidem s pohybovými poruchami, dětem i dospělým. A možná vás překvapí, že je vhodná také pro miminka. „Dvouměsíční miminko leží na bříšku a balancuje,“ popisuje Věra Lantelme. Jak však připomíná, jde o minutové terapie, do kterých se zapojují například předčasně narozené děti.

Jízda na koni pomáhá lidem s psychickými problémy nebo handicapovaným s narušenými pohybovými schopnostmi. „Jízda na koni rozhýbe pánev a trup jako při chůzi,“ připomíná Věra Lantelme.

Čtěte také

„Všeobecně máme pocit, že se musíme vrátit k přírodě. Máme už dost léčby, chemie a léků,“ míní. Kůň podle ní nabízí ideální alternativu. A jediná kontraindikace? Alergie na koňskou srst a prostředí koně vůbec, otevřené rány nebo strach.

Zaujala vás hipoterapie? Nevíte, kam se obrátit a čeho si všímat při první návštěvě? I o tom mluvila Věra Lantelme po 10. hodině. Rozhovor s ní si můžete kdykoliv připomenout při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio