Máte v létě unavené oči? Umělé slzy žádejte bez konzervačních přísad a brýle kupujte s UV 400

12. červenec 2016

Lidská čočka sice zachycuje maximum ultrafialového záření, přeci ale jenom může dojít k poškození sítnice a místa nejostřejšího vidění. Proto je vhodné při slunečných dnech nosit brýle s kvalitním UV filtrem. Alespoň to doporučuje oftalmoložka a primářka oční kliniky NeoVize Brno Šárka Skorkovská.

Protože ultrafialové záření je pod rozsahem viditelného světla, tak nevíme, kolik ho kolem sebe máme. A jak sama podotýká, když svití slunce, tak ani ona sama nevychází bez slunečních brýlí. A věděli jste, že nezáleží na tom, jak hodně jsou brýle tmavé?

„Zatmavení brýlí nám jenom říká, jak moc prochází to viditelné záření, ale UV filtr je přímo obsažen v brýlové čočce,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Kvalitní brýle s UV filtrem by měly mít označení UV 400, což znamená, že by měly mít kvalitní filtr proti ultrafialovému záření. Označení CE pak splňuje požadavky kladené na kvalitní brýlová skla Evropskou unií.

Čtěte také

Označení 0 až 4 odpovídá tomu, jak jsou skla tmavá a kolik zachycují viditelného spektra. „Zatmavení stupně 3 až 4 není vhodné pro řízení motorových vozidel,“ říká s tím, že filtr lze změřit v optice.

Klimatizace snižuje vlhkost v místnosti, kde pracujeme, což má nepříznivý na kvalitu slzného filmu, a ten je zase velmi důležitý pro kvalitní povrch oka a kvalitu obrazu na sítnici. „V klimatizovaných místnostech proto můžeme mít projevy syndrom suchého oka,“ upozorňuje.

Šárka Skorkovská

Tento problém lze vyřešit umělými slzami, ty by ale měly být bez konzervační přísady! K syndromu suchého oka patří i vyšší věk, hormonální změny, ale také práce za počítačem. „Syndrom suchého ucha je bohužel civilizační choroba,“ dodává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.