Maxipes Fík slaví 40. narozeniny. Herec Josef Dvořák propůjčil hlas 156 večerníčkům

28. květen 2016

Věděli jste o tom, že Maxipes Fík dostal 10 diamantových desek? Svůj hlas oblíbenému večerníčku propůjčil herec Josef Dvořák, který vzpomíná, jak ke každému dílu postupně přibývalo postaviček. „Na fleku jsme si vymýšleli, jak by měl hlásek k postavám vypadat. Těch figur bylo jako hrom,“ usmívá se v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

V dětství ho divadlo příliš nelákalo, pak se ale s rodiči v roce 1945 odstěhoval do Kadaně, kde se objevilo Kladivadlo a Pavel Fiala. „Po jevišti chodily figuríny, měly obrovské drátěné brýle, a recitovaly poezii,“ říká.

Na Pavla Fialu vzpomíná jako na člověka, který kolem sebe shromáždil partu amatérů, a z tohoto uskupení chtěl vytvořit profesionální divadlo – zavedl například pohybovou výchovu.

S Pavlem Fialou je také spoluautorem legendární hry S pydlou v zádech, která má za sebou tisíce repríz, stále ho ale představení baví. „Má to tu možnost hru malinku pootočit, malinko se na ni podívat jinak,“ podotýká.

Maxipes Fík,Jaroslav Hrubý a Ája

Představte si, že právě v Kadani, kde Josef Dvořák začínal u amatérského divadla, má Maxipex Fík svou ulici.

A pokud chcete udělat svým dětem radost, tak se můžete zajít podívat na výstavu Divoké narozeniny Maxipsa Fíka aneb Jiří Šalamoun dětem, která v pražské galerii Villa Pellé potrvá do 12. července.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio