Michael Reynolds

6. květen 2011

Inspirovaly ho reportáže o masivním kácení lesů, odpadcích kolem silnic a problémy s životním prostředím. To alespoň tvrdí známý americký architekt Michael Reynolds, o kterém se často mluví jako o „architektovi odpadu“. Právě on byl pátečním hostem Radiožurnálu. O architektuře a ekologii si s ním povídala moderátorka Lucie Výborná.

„Viděl jsem reportáž o kácení stromů na severozápadě Spojených států. Tehdy všichni upozorňovali na problémy s životním prostředím. To bylo před 40 lety,“ vzpomíná Michael Reynolds v úvodu rozhovoru. V té době studoval architekturu a během jediného týdne vytvořil stavební tvárnici z použitých plechovek. „Lidé si mysleli, že jsem blázen. Mluvilo se o mě jako o ostudě architektonické komunity,“ říká dnes už s úsměvem.

Přesto v roce 1972 dokončil svůj první dům. „Měla ho financovat firma na výrobu plechovek,“ nastiňuje Michael Reynolds s tím, že zmíněná společnost zaplatila výkresy a slíbila, že bude financovat i samotnou stavbu. Od svých slibů však nakonec upustila. „Půjčil jsem si 11 tisíc dolarů, což tenkrát bylo hodně peněz. Zvlášť na mě,“ vysvětluje.

A současně připomíná, že jeho první dům dosud stojí. I po letech hodnotí své první dílo pozitivně. „Struktura s plechovkami fungovala, jen jsme nepoužili dobrý materiál na střechu,“ uvažuje a upozorňuje, že dnes staví mnohem vyspělejší a pevnější budovy téměř pro kohokoliv. „Stavím dům na Manhattonu i domy pro chudé děti v africké Sierra Leone,“ upozorňuje Michael Reynolds.

Architekt Michael Reynolds zmínil svou inspiraci, která ho přivedla k nápadu stavět domy z odpadu

Jak vidí americký architekt budoucnost svých soběstačných domů? Jakým způsobem pro své domy zajišťuje přívod energie a vody? A jaký má vlastně názor na globální oteplování? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Michaelem Reynoldsem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Pro velký zájem najdete v iRadiu rozhovor s Michaelem Reynoldsem i v originální anglické verzi bez překladu.

autor: šše
Spustit audio