Michaela Vetešková, rozhlasová reportérka

29. říjen 2012

Kdyby prý psala knihu pro dospělé, zavedla by své čtenáře do poslanecké sněmovny nebo na radnici. „Konečně by viděli, jaký horor tam může probíhat nebo jaké se tam mohou dít pohádky,“ říká Michela Vetešková, jejíž hlas posluchači Radiožurnálu dobře znají. V rozhovoru s Lucií Výbornou představila svou novou knížku pro děti s názvem Jak maminka vylezla na věž.

V rozhlase nám straší. Máme tu totiž ducha – ducha rozhlasáka, který za knihou Jak maminka vylezla na věž udělal pomyslnou tečku. „Tak trochu ho vymyslela má dcerka, dotvořila ho výtvarnice Lucie Seifertová,“ vysvětluje Michaela Vetešková.

Výsledek je tolik povedený, že se dostal i na titulní stránku knížky. Ta má – stejně jako první díl Jak maminka vylezla na strom – podobu omluv maminky-rozhlasačky, která svým dětem vysvětluje, proč přišla pozdě z práce. A ty důvody obvykle opravdu stojí za to.

Jednou tak například odletí spolu se slavným zpěvákem, který se promění ve slavíka, jindy musí maminka sama řídit loď. I tak vypadají příběhy Michaely Veteškové.

Michaela Vetešková mluvila s Lucií Výbornou o své druhé knize pohádek

Jejich prvním čtenářem, respektive posluchačem, prý vždy je její dcerka. „Když pohádka u mé dcery neprojde, nikdy s ní nejdu dál,“ zdůrazňuje rozhlasová reportérka.

Jak vlastně zvládá skloubit roli maminky, práci novinářky a k tomu ještě autorky dětských pohádek? Zažila někdy během své práce reportérky skutečný strach? A jak se dostal do jejích pohádek Karel Gott?

Záznam celého rozhovoru s Michaelou Veteškovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio