Michal Caban

3. červenec 2011

Václav Žmolík se v neděli spojil po linkách do Karlových Varů s režisérem, choreografem a oblíbeným ceremoniářem Michalem Cabanem, s nímž si povídal o letošním filmovém festivalu, ale i o těch předchozích. „Pracoval jsem na 15 festivalových ceremoniálech,“ zavzpomínal dopolední host Radiožurnálu v úvodu rozhovoru.

Vůbec poprvé přijel Michal Caban na filmový festival v Karlových Varech v 80. letech. „Jezdil jsem na festival jako nadšený student. Tehdy jsem to všechno viděl jinak,“ uvažuje. „Festival byl svátkem filmu a daly se tu vidět snímky, které se do distribuce běžně nedostaly.“ Porovnání minulé podoby festivalu s tou dnešní se však brání. „Byl jsem mladší a všechno jsem vnímal jinak,“ dodává.

Michal Caban je už neodmyslitelně spojován se svým bratrem Šimonem, s nímž nejčastěji pracuje. „Bratr byl přizván na spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary jako první. Později se zjistilo, že by festival potřeboval výtvarný ráz a ceremoniál režii, a tak jsem se připojil já,“ vzpomíná s úsměvem na své začátky u přípravy festivalu.

Už 15 let bratři Cabanové pracovali na architektonické tváři filmového festivalu, jeho znělce, ale také ceremoniálu. „Chtěl bych se ještě zúčastnit se svým filmem,“ uvažuje Michal Caban o budoucnosti.

Moderátor Václav Žmolík se svého hosta ptal také na to, co ho v poslední době nejvíce zaujalo v divadle nebo kině. Co se mu nejvíc líbí na vystoupení zahraničních zpěváků? A chystá spolu se svým bratrem nový film? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Cabanem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio