Michal Sochor objevil na Borneu nový druh hvězdnatky. „Takový mimozemšťan s 6 chapadly,“ popisuje

27. prosinec 2016

Kolegům pomáhal s výzkumem tropického deštěného lesa, náhle uklouzl a jak byl blíže zemi, tak spatřil rostlinu, které si za desetiletí, kdy výzkum probíhá, ještě nikdo nevšiml. Tak Michal Sochor popsuje objev nového druhu hvězdnatky v pralesích na Borneu. „V podstatě to bylo veliké štěstí,“ říká přírodovědec.

Hvězdnantky jsou malé rostliny dosahující výšky pár centimetrů, stejné velikosti dosahuje květ vyrůstající z každého stonku, většinou v odstínu hnědé. Nově objevené brunejské hvězdnatky jsou ale zajímavé tím, že mají volné okvětní cípy, na každém z nich je dlouhý obrázkovitý přívěšek. „Ve výsledku rostlina vypadá jako takový mimozemšťan s šesti chapadly,“ usmívá se.

Čtěte také

Hvězdnatky tvoří malé populace rostlin, které se vyskytují jen na určitém konkrétním místě řádově v metrech čtverečních, a stává se, že popsané hvězdnatky nebyly na stejném místě opět nikdy nalezeny. Popsání hvězdnatek ale není vázáno na opakované nalezení více populací. „Pokud máme dostatečný materiál z jedné populace, tak jsme schopni ho vědecky popsat,“ vysvětluje.

Borneo je jedno z nevýznamnějších center světové biodiverzity, a vědecký tým, ve kterém Michal Sochor působí, pracuje v národním parku velikosti dvojnásobku území města Prahy. Zkoumaná plocha pak dosahuje velikosti jednoho hektaru.

„Co strom, to jiný druh, na trvalých plochách běžně nacházíme stovky druhů stromů,“ popisuje s tím, že z výzkumu vyplývá, že dynamika tropického deštného lesa je velmi rychlá, stromy přibývají z roku na rok, rostou doslova před očima, ale také rychle vymírají.

Thismia hexagona, kterou na Borneu objevili olomoučtí vědci

70 až 80% primárních deštných pralesů na Borneu je vytěženo a nenávratně ztraceno, stále ale zůstávají relativně velké plochy nedotčeného lesa v chráněných národních parcích. Například na indonéské straně zůstává primární les v nepřístupných horách.

„Bohužel většina tohoto nechráněného lesa spadá do těžařských koncesí, tak se dá očekávat, že v následujících letech obrovské plochy lesů ubydou,“ upozorňuje.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio